Loading...
  18 juli 2017

Nieuw politiebureau in Uden

Aan de Hockeyweg in Uden wordt dit jaar een nieuw politiebureau gebouwd. Naast het bureau wordt later ook nog een brandweerkazerne gerealiseerd.

Het politie-bureau huisvest het basisteam Maas & Leijgraaf dat met zijn dienstverlening de gemeenten Boxmeer, Boekel, Cuijk, Grave, Landerd, Mill, Sint Anthonis en Uden bestrijkt.

‘Op een vernieuwende wijze werken vanuit de context met een nog betere dienstverlening, vraagt niet enkel van de medewerkers een mindshift. Ook bij het ontwerp van het bureau is het nodig om die leidende principes mee te nemen. Om zo meer gebouw-onafhankelijk te kunnen werken. Dit is mogelijk doordat medewerkers daarin zelf de keuzes kunnen maken, begeleid door een goede projectleider en goede architecten. Met steeds voor ogen: hoe ziet het politiewerk er in 2025 uit en wat betekent dat voor de huisvesting’, zegt teamchef Eric Heuvelmans. 

Herkenbaar 
‘Belangrijk bij het ontwerp van het nieuwe politiebureau was de herkenbaarheid van de functie van het gebouw. Vanaf de weg moet het gebouw direct herkenbaar zijn als politiebureau. Dat geldt ook gedurende de avond en nachtelijke uren. Om die reden is het politielogo op de beide zijden van het gebouw prominent te zien. ’s Avonds verlicht een subtiele blauwe lichtlijn de gevel. De eenvoud van het gebouw werkt ook mee om op deze plek een herkenbaar en krachtig signaal neer te zetten’, aldus architect Tanja Lamers van architectenbureau De Twee Snoeken uit ’s-Hertogenbosch. 

Transparant 
Het gebouw is zodanig ontworpen dat de publieksentree goed zichtbaar is voor bezoekers. De open, transparante hoofdingang vormt een contrast met de gesloten gevel van baksteen. ‘Daardoor is meteen duidelijk waar je als bezoeker naar binnen moet. De entree is bovendien prominent aanwezig doordat deze als inham op de kop is gesitueerd’, aldus de architect. Ook het ontvangstgebied binnen ademt toegankelijkheid en openheid. ‘Dit is van belang om de dienstverlenende functie van het politiebureau te benadrukken en bezoekers goed te ontvangen en zoveel mogelijk op hun gemak te stellen. Daarbij is ook gedacht aan de vertrouwelijke afwerking van aangiften, de privacy en de veiligheid van bezoekers en medewerkers’. 

Duurzaam 
Het gebouw is naast een krachtig herkenbaar gebouw ook een duurzaam gebouw. In zijn zeer compacte vorm is hier al rekening mee gehouden. Het kantoor heeft relatief weinig geveloppervlak, waardoor de exploitatie laag gehouden kan worden. Het is daarnaast een zeer energiezuinig gebouw. Er worden zoveel mogelijk robuuste, slijtvaste en onderhoudsarme materialen in toegepast. Daardoor is het niet alleen een toekomstbestendig gebouw, maar is het ook een kantoor dat zeer kosteneffectief is ontworpen


Nieuwe MFA in Haaren