Loading...

Achtergracht

Bewaren

De gemeente Amsterdam heeft een aanzienlijk deel van de kalenderpakhuizen aan de Amsterdamse Achtergracht betrokken, in het jaar waarin de panden hun 300e verjaardag vieren. Ons team heeft een flexibele werk- en ontmoetingscomplex ontworpen voor het Programma Bruggen en Kademuren, Team Wegen en het Ingenieursbureau. De monumentale panden zijn verbouwd tot comfortabele, lichte ruimtes. Ruimtes waar met plezier en comfort gewerkt kan worden.

Aan de Achtergracht staan 13 identieke pakhuizen, gebouwd tussen 1717 en 1721. Vernoemd naar de maanden van het jaar worden deze ‘kalenderpakhuizen’ genoemd. In 1971 vestigde het archief van De Nederlandsche Bank zich hier, waarop al snel een grote verbouwing volgde waarbij alleen de gevels bleven staan. De verdiepingen kregen betonvloeren en de kappen werden geheel vernieuwd. Bijna vijftig jaar later waren de Kalenderpakhuizen verouderd; donker, bruingeel en een beetje somber. Kortom: niet geschikt als inspirerende hybride werkomgeving. Na de recente renovatie, waarbij wij het inbouwpakket hebben ontworpen, is het nu echt een plek geworden waar de collega’s van de gemeente Amsterdam onderling kunnen samenwerken en teams elkaar ontmoeten.

Het kantoor is er een met een lange historie en bijzondere monumentale architectuur. Wij wilden ons nieuwe interieurontwerp dan ook herkenbaar maken als eigentijdse toevoeging, maar het ook geruisloos laten aansluiten op het monumentale karakter. Passend bij het gebouw, voortbordurend op de tijdloze, ingetogen en kwalitatief hoogstaande architectuur, hebben we onze interieurtoevoegingen ingetogen uitgevoerd. Natuurlijke materialen en bijpassende kleuren zorgen voor een warme en zachte sfeer, met af en toe een speelse knipoog naar het verleden. We hebben de geschiedenis verder versterkt en zichtbaar gemaakt met kunst en grafische vormgeving. Daarbij is ook de identiteit van de gebruiker in het ontwerp geïntegreerd. Zo zijn textielpatronen en ronde akoestische panelen aan de wanden voorzien van beelden die speciaal voor het project gemaakt zijn. Hierin spelen thema’s als water, reflectie, verbinding, techniek, ambacht en trots op de stad Amsterdam een rol. Allemaal thema’s die zijn gerelateerd aan de werkzaamheden van het programma Bruggen en Kademuren, team Wegen en het Ingenieursbureau. Alle gebruikte materialen en producten zijn zorgvuldig uitgezocht met oog voor duurzaamheid en circulariteit. Zo is al het meubilair refurbished, waarbij er gebruik is gemaakt van het depot van de gemeente Amsterdam en er aanvullend tweedehands meubels zijn aangeschaft. De toegepaste stoffen zijn gemaakt van gerecycled wol en de vloerkleden zijn cradle-to-cradle.

De gemeente Amsterdam heeft ons gevraagd om een visie uit te werken voor een hybride werkconcept. Het is het eerste project sinds het begin van de coronapandemie waarin de gemeente afstapt van de gebruikelijke flexnorm en kiest voor een hybride werkconcept. Medewerkers komen vaker naar kantoor om actief samen te werken en te overleggen en minder voor individuele bureauwerkzaamheden. Er is in dit ontwerp daarom gekozen voor een andere verhouding in typen plekken en de toepassing van een grote flexfactor.

Door het creatief verdelen van de beschikbare ruimte zijn er relatief weinig traditionele werkplekken voor individueel werk en meer plekken voor ontmoeting, projectmatig werk en overleg. Zo zijn er een groot aantal verschillende typen werkplekken ontworpen, zoals projectkamers, aanlandplekken, concentratiecocons, bel-zitjes en samenwerkplekken. De verschillende (flexibele) werkplekken zijn gevestigd in het hart van het gebouw, waar hiervoor genoeg ruimte is.

De indeling van de ruimtes was een behoorlijke puzzel en maakte routing tot een uitdaging. Logische looproutes en een verloop van reuring naar rust zijn echter essentieel voor een goede kantooromgeving. Gebruikmakend van de natuurlijke dynamiek van de panden plaatsten we ontmoeting nabij de entree, trappen en liften en de rustige werkplekken juist in de luwtes, zo ver mogelijk uit de loop. De vierde verdieping was uitermate geschikt voor rustig en geconcentreerd werken. Daarom zijn daar de individuele stiltewerkplekken gevestigd.

Een gezond en inspirerend kantoor is noodzakelijk om mensen optimaal te laten functioneren. Diversiteit in inrichting, identiteit en eigenheid, beplanting en kunst bevorderen de inspiratie. De smalle, diepe panden met alleen ramen op de koppen kregen eigenlijk niet overal voldoende daglicht. Daarom hebben we een goed doordacht plan gemaakt met rustige, lichte werkplekken waar langere tijd achtereen wordt gewerkt aan de gevels en plekken voor ontmoeting en reuring in het hart. Voor een gezonde en inspirerende omgeving hebben we maximaal ingezet op beplanting. Buiten het feit dat dit de luchtkwaliteit verbetert, heeft uitzicht op groen een bewezen stressverminderend effect. Omdat we de panden aantroffen met alleen maar harde materialen was de nagalmtijd behoorlijk hoog en werd akoestiek al direct een belangrijk aandachtspunt. We hebben voor verzachting en demping gezorgd door onder alle werkplekken kleden te leggen, akoestische wandpanelen op te hangen en bureauschotten toe te passen. Zo hebben we gezorgd voor een sfeervolle, functionele en comfortabele werkomgeving!

Symposium herbestemmen van gebouwen in Oss