Loading...

Ambulancepost

Bewaren

De medewerkers van de nieuwe ambulancepost in Tiel krijgen een huisvesting waar zij trots op kunnen zijn. Een comfortabele plek met een eigen identiteit dat aanvoelt als een thuis. De nieuwe ambulancepost biedt plaats aan 8 brandweerwagens, een kantooromgeving en voor de nodige rust en ontspanning een aangename huiskamer.

Voor nieuwbouwprojecten als deze wordt doorgaans een representatief kantoordeel gerealiseerd in metselwerk, met daarachter een hal. Wij wilden echter een gebouw ontwerpen in één representatief materiaal. Er is daarbij nagedacht over de identiteit van een ambulancepost en hoe dit in het ontwerp tot uitdrukking kan komen. In het ontwerp komt de functie van het gebouw tot uiting door de ambulances en medewerkers zichtbaar te maken d.m.v. grote openingen.

Er werd gezocht naar een donkerkleurig materiaal dat een fraai contrast vormt met de felgele kleuren van de ambulances en mooi afsteekt tegen de groene omgeving. Hiervoor zijn verschillende materialen in overweging genomen en vervolgens ter zijde gelegd. Zo is hout niet onderhoudsvrij en is aluminium niet duurzaam. Uiteindelijk viel de keuze op de circulaire tegel van Pretty Plastic. Er zijn al enkele kleinschalige projecten uitgevoerd met deze gevelbekleding, maar het is nog nooit op deze schaal toegepast. Daarmee fungeert dit project als een voorloper binnen de markt.

De grijze, ruitvormige tegels worden gemaakt van versnipperde PVC-bouwproducten, zoals raamkozijnen, regenpijpen en goten. De tegels worden in overlappende rijen eenvoudig met schroeven op het gebouw geïnstalleerd. Een groot voordeel van deze gevelbekleding is dat het volledig onderhoudsvrij is. Ook is het mogelijk de tegels te versnipperen en tot een nieuw product te persen. Zo blijven de Pretty Plastic-tegels dus ook ná gebruik in de ambulancepost een circulair product. We gebruiken de Pretty Plastic-tegels niet alleen als gevelafwerking, maar ook als dakleien. Dit is nog niet eerder gedaan en daarom een unieke stap. Doordat iedere tegel er net iets anders uitziet en de vorm van de tegel voor een fraai schaduwspel op de gevel zorgt, krijgt het geheel een natuurlijke en levendige uitstraling. De schuine kap op het kantoordeel zorgt voor een fraai accent en een herkenbaar en huiselijk beeld. Naast de prettige schaalsprong die het maakt naar de naastliggende boomgaard is het dak door de gunstige oriëntatie uitermate geschikt voor het integreren van zonnepanelen.

Zo ontstaat er in Tiel een functioneel gebouw met een representatieve uitstraling. Het unieke gevelmateriaal ziet er goed uit, is onderhoudsvrij, is eenvoudig te installeren, demonteren en her te gebruiken, volledig veilig is en gaat lang mee.

Een fris en vernieuwd Varendonck College in Asten