Loading...

Amersfoort, SP hoofdkantoor

Bewaren

Het SP hoofdkantoor in Amersfoort omvatte de verbouwing van een voormalig Rabobank-gebouw, waarbij duurzame architectuur een van de hoofddoelstellingen vormde.

Aan de verbouwing ging een diepgaand onderzoek vooraf. Ondanks de matige staat bleek het gebouw uitermate geschikt voor verbouwing tot een modern kantoor. Inspiratie vonden we bij de bestaande bebouwing: het kantoor is verwant aan de grootschalige kantoren aan de Stationsstraat. Anderzijds is er een relatie met de meer historische, villa-achtige bebouwing van de Snouckaertlaan. Op het snijpunt van deze verschillende typologieën is het gebouw uiteindelijk vormgegeven als een wit gestukadoorde kantoorvilla. Met zijn transparante gevel en een helder ingedeelde kantooromgeving oogt het gebouw modern, strak en sober.

Conform de wens van de SP is het gebouw optimaal verduurzaamd en sober ingericht.  Het heeft een open kantooromgeving  met 45 niet-persoonsgebonden werkplekken, waaronder een aantal concentratiewerkplekken. Naast de open kantooromgeving bevat het gebouw een grote multifunctionele zaal voor conferenties en grote bijeenkomsten, overlegruimten en een multifunctioneel restaurant met dakterras.

Mede in verband met de industriële uitstraling van het gebouw is weinig afbouwmateriaal toegevoegd. Naast spaarzaam gebruik van materiaal was hergebruik een belangrijk uitgangspunt van het ontwerp. Zo is het bestratingsmateriaal van het achterterrein opnieuw gebruikt, zijn tafels en stoelen hergebruikt en is voor de meubilering van het restaurant gebruik gemaakt van stoelen uit kringloopwinkels. 

Met al deze maatregelen is een sober, energiezuinig en uiterst duurzaam kantoor gerealiseerd. Het nieuwe hoofdkantoor heeft daarmee hetzelfde no-nonsense karakter gekregen als de SP in de politiek wil uitstralen.

Uit de evaluatie die we van de opdrachtgever kregen: 'De kwaliteiten van De Twee Snoeken zijn samen te vatten in drie woorden: creatief, deskundig en betrouwbaar. Deze drie kwalificaties zijn gebaseerd op de twee jaar waarin de SP en De Twee Snoeken zeer intensief hebben samengewerkt. Het was een enorme klus om van een jaren zeventig-gebouw in beton, dat vijf jaar leeg had gestaan, een mooi, duurzaam en modern gebouw te maken. Zowel het idee als de uitvoering komen op naam van De Twee Snoeken.'

 

Fotografie: Norbert van Onna

 De kwaliteiten van De Twee Snoeken zijn samen te vatten in drie woorden: creatief, deskundig en betrouwbaar.  

Start verbouwing gemeentehuis Elst (Overbetuwe)