Loading...

Bestuurscentrum 's-Hertogenbosch

Bewaren

Het bestuurscentrum van ’s-Hertogenbosch ziet er weer prachtig uit. Het moderne bestuurscentrum is in 1998 – 2000 ontworpen door Dirk-Jan Postel van Kraaijvanger Architects. Het interieur van het gebouw was echter inmiddels toe aan een vernieuwing. Na deze renovatie hebben de ontvangsthal, de raadzaal en vergaderruimtes een geheel nieuwe, frisse uitstraling.

Een nieuwe indeling voor de raadzaal

Met de name de indeling van de raadzaal vormde de aanleiding voor een renovatie. Naast het feit dat deze zaal was verouderd en de tribunebanken niet meer comfortabel waren, vond de gemeente ’s-Hertogenbosch het vooral tijd voor een nieuwe opstelling van de zitplaatsen. Doordat deze in twee rangen waren geplaatst, konden de gemeenteraadsleden elkaar niet goed konden aankijken. Zo kwam het voor dat zij soms zaten te discussiëren met iemand die achter hen zat. Ook had het publiek op de bovengelegen tribune slecht zicht op (een deel van) de debatterende raadsleden.

Net als veel andere gemeentes wilde de gemeente ’s-Hertogenbosch daarom overstappen op een nieuwe, praktischere zaalindeling; een opstelling waarin de raadsleden niet meer áchter elkaar, maar in een grote kring zitten. Met deze zaalindeling kunnen zij elkaar beter zien tijdens het voeren van een debat.

Nieuwe kleuren en unieke detaillering

Naast deze nieuwe indeling is de raadzaal voorzien van een aantal nieuwe decoratieve elementen en bijzondere details. De grote ruimte die als gevolg van de nieuwe indeling is vrijgekomen, gaf aanleiding om de zaal te decoreren met een prachtig nieuw vloerkleed, ontworpen door Studio JAN. Hierin herkennen we een kaart van de gemeente uit 1841, waarop alle individuele kernen afleesbaar zijn. Het felle blauw van het tapijt dat hier voorheen lag, komt hierop terug in een wat neutralere en warmere tint. De typografie en de verschillende patronen en kleuren sluiten perfect aan bij de kleurtinten van het gehele interieur. Zo komt dezelfde blauwtint ook terug in de accenten, het meubilair en de banken. De eikenhouten raadstafel heeft een kleur gekregen die aansluit op de nieuwe kleur van de houtafwerking in deze zaal. Op de muur van de raadzaal is het eerste artikel van de Nederlandse grondwet aangebracht. Hierdoor springt het gelijkheidsbeginsel te allen tijde in het oog tijdens de raadsvergaderingen en debatten.

Ontvangst in een gastvrije en levendige omgeving

Ook de begane grond van het bestuurscentrum heeft een opknapbeurt gekregen. De ontvangsthal, die voorheen een erg ‘lege’ uitstraling had, is veel meer tot leven gekomen. Door een combinatie van nieuw meubilair en de toevoeging van beplanting krijgen bezoekers nu een meer sfeervolle ontvangst. De ruimte heeft daarnaast een multifunctioneler karakter gekregen. Zo is het bodemeubel uitgebreid en in omvang verdubbeld, waardoor het nu ook dienst doet als receptiebalie. Het verstelbare blad van deze balie kan helemaal omhoog worden gezet, zodat alle diensten rondom dit meubel op één hoogte kunnen worden verleend. Ook is de routing van de gehele benedenverdieping geoptimaliseerd en is er een nieuwe garderobe ontworpen.

Optimale vergadervoorzieningen

Omdat de gemeenteraad ook buiten de raadzaal wilde kunnen vergaderen, had zij de wens om daarvoor de bestaande vergaderzalen te kunnen benutten. Omdat deze zalen te klein waren om plek te bieden aan de gehele raad hebben we deze vergroot. Door het toevoegen van een geheel nieuw AV-systeem zijn deze zalen tevens multifunctioneler gemaakt. De nieuwe vergaderstoelen en aangename, op maat gemaakte publieksbanken brengen extra luxe en comfort in deze vergaderruimtes.

Kwaliteit van het bestaande

Een belangrijk uitgangspunt bij deze renovatie was dat we zoveel mogelijk materialisatie zouden behouden. Het bestuurscentrum van ’s-Hertogenbosch beschikte al over een aantal kwalitatief hoogstaande elementen. Deze hebben we dan ook in stand te gehouden of slechts subtiel aangepast. Zo was de ontvangsthal voorzien van een kwalitatief hoogwaardige natuurstenen vloer. Waarom zouden we die vervangen? Ook de vele houten wanden hadden een bijzondere kwaliteit. Omdat de rode tint van dit hout inmiddels wel een beetje gedateerd aandeed, hebben we deze met een nieuwe vernis subtiel in kleur aangepast en gemoderniseerd. Het hout heeft hierdoor nog steeds een subtiele warme gloed, maar minder uitgesproken dan het was. De doorkijk naar de Dieze en de projector die in het midden van de raadzaal op het plafond een klok projecteert, hebben we ook heel bewust behouden en de authentieke stukjes muur van het oude stadhuis zijn in het vernieuwde bestuurscentrum nog steeds zichtbaar.

Zo blijft de geschiedenis leven in een complex dat helemaal klaar is voor de toekomst!

Bekijk hier in vogelvlucht hoe de raadzaal van het bestuurscentrum is getransformeerd.

Dorpshuis Zeeland bereikt hoogste punt