Loading...

Brandweerkazerne Zaltbommel

Bewaren

Bij het ontwerp van de nieuwe brandweerkazerne in Zaltbommel stond de logistiek van het uitrukken voorop. Bij een alarmoproep parkeren de vrijwilligers op het achterterrein, gaan achterom de garage in, schieten daar de uitrusting aan en rukken vervolgens ongehinderd uit. Het gebouw is bijzonder compact en efficiënt ingedeeld. Met de werk- en opslagruimten direct naast de stallingruimte, waarin vier voertuigen staan opgesteld, de instructieruimte en de kantine op de verdieping.

Een brandweerkazerne heeft tevens een bijzondere, symbolische functie voor de gemeenschap. Het dient uitdrukking te geven aan begrippen als waakzaamheid, veiligheid, saamhorigheid. Het is een stoer en toch ook vriendelijk gebouw geworden, dat zijn functie duidelijk laat zien aan het passerende publiek. Overdag maar zeker ook 's avonds als het sfeervol wordt aangelicht.

Bij de inrichting van de verblijfsruimten is getracht om een sfeer van 'zakelijke huiselijkheid' te creëren waar men serieus maar ook ontspannen bijeen kan zijn. Sobere basiskleuren worden afgewisseld met warme elementen in hout.

Aan de buitenzijde is het gebouw grotendeels afgewerkt met duurzame en onderhoudsvrije materialen als donkergrijze baksteen en naturel zink. Op spaarzame wijze zijn hier enkele roodbruine houtaccenten in aangebracht.