Loading...

Dennenlaan Oss

Bewaren

Het licht geaccidenteerde terrein van de kavel nodigde uit tot het ontwerp van een split-levelwoning. De entree van de woning is daardoor op een iets hoger niveau gelegen dan de rest van het huis. De voorkant van het woonhuis is georiënteerd op het noorden. De achterzijde, het bijbehorende terras en de grote achtertuin liggen op het zuiden. Door deze ligging en om redenen van privacy heeft de voorgevel een meer gesloten karakter gekregen dan de achtergevel.

In de voorgevel domineert de zwarte baksteen, waardoor het gebouw zich niet aan zijn omgeving opdringt. Het overstek van het dak, het gedeeltelijke, open metselwerk en de lange, smalle ramen van de bovenverdieping versterken de beslotenheid van de voorgevel. Aan de achterzijde geldt juist het tegendeel. Hier overheersen de grote glaspartijen en de lichtgrijze kleur van het gebouw. De woning opent zich hierdoor volledig naar de tuin. Het terras markeert hierbij de passage van het huis naar de tuin. De grote metalen portalen die het terras begrenzen en die parallel lopen aan het gehanteerde indelingsstramien van de beneden- en bovenverdieping, zorgen voor een meer geleidelijke overgang tussen binnen en buiten. Het overstek van het dak en het langgerekte balkon bieden aan de achterzijde een bouwkundige oplossing voor zonnewering. 

 

Het huis bestaat uit drie lagen, een kelder die onder de entree ligt, de begane grond en een bovenverdieping. Op de begane grond zijn de woon- en werkfuncties ondergebracht. Rechts van de entree is de ruime woonkamer gelegen en links daarvan liggen de keuken, de bijkeuken, de waskamer, de sauna, de werkkamer en het atelier. Het vele glas geeft deze ruimten een zeer licht en open karakter, hetgeen nog eens wordt versterkt door het witte stucwerk en de lichte natuurstenen tegels op de vloer. Bovendien wordt dankzij het gebruik van glaswanden het verschil tussen binnen en buiten vervaagd en wordt de achtertuin optimaal bij het huis betrokken. Op de bovenverdieping liggen naast elkaar de slaapkamers en de badkamer die allen toegang geven tot een langgerekt balkon.