Loading...

Eikendreef Oss

Bewaren

Centraal uitgangspunt voor woonhuis Eikendreef in Oss was de wens van de opdrachtgever om een woning te realiseren met veel privacy en lange looplijnen. Om aan deze wensen tegemoet te komen werd een u-vormig woonhuis ontworpen.

De u-vorm, met een grote patio aan de binnenkant, creëert een besloten, introvert woonhuis. De patio loopt over in de achtergelegen tuin die gedeeltelijk wordt begrensd door een aarden wal, waardoor het besloten karakter van het geheel wordt geaccentueerd. Aan de dichte voorzijde van het u-vormige woonhuis is aan de wens om privacy tegemoetgekomen door naast de brede, transparante entree slechts één klein raam in de voorgevel te plaatsen.

 

De u-vorm bood ook uitkomst bij de wens om lange looplijnen te maken. Door de woonkamer in het ene uiteinde te situeren en de slaapkamer in het uiteinde van de andere poot, is een lange looproute ontstaan.

Naast de centraal gelegen entree bevindt zich in de rechtervleugel, aangrenzend aan de hal en de garderobe, de garage. Daarachter liggen de technische ruimte, de bijkeuken en de open keuken met een vrijstaand kookeiland. Daarachter loopt de open keuken over in de woonkamer. Aan de tegenovergestelde zijde van de centrale entree bevinden zich achtereenvolgens het atelier, de fitnessruimte, een badkamer langs de gang achter een lange kastenwand en ten slotte de slaapkamer.

In de rechtervleugel boven de technische ruimte, de bijkeuken en de keuken ligt op de eerste verdieping een houten ‘doos’, die iets verzonken ligt in het niveau van de begane grond. Hier zijn nog twee slaapkamers en een badkamer ondergebracht. Deze lichtgekleurde houten doos vormt de bekroning van de patio en schept door de uitkraging bovendien een overdekt terras.

 

Fotografie: Norbert van Onna

Start verbouwing gemeentehuis Elst (Overbetuwe)