Loading...

Gelders Archief Arnhem

Bewaren

Op de Westervoortsedijk in Arnhem staat aan de Rijn het nieuwe Gelders Archief. Met zijn champagnekleurige, aluminium huid doet het gebouw denken aan een opgetilde schatkist, waaronder zich een transparante publieksruimte bevindt. Hier liggen de laagdrempelige ontvangsthal, een leeszaal en een multifunctionele ruimte. De openheid van deze laag vormt een contrast met het meer gesloten karakter van het daarboven gelegen depot en de kantoren. Hiermee wordt een duidelijk onderscheid gemaakt tussen enerzijds de open, publieke functie van het archief en anderzijds de conserverende functie van het gebouw.

De gevelbekleding van de eerste tot en met vijfde verdieping van het gebouw bestaat uit een huid van geanodiseerde aluminium panelen, in drie verschillende tinten champagne en brons. De diepteverschillen geven de gevel een gelaagd karakter. Vanuit verschillende perspectieven en onder invloed van licht en weersomstandigheden zien deze patronen er steeds weer anders uit. Hier staat geen in zichzelf gekeerd gebouw, maar een levende bron van kennis, een eigentijds en dynamisch instituut, dat actief contact zoekt met de maatschappij, dat voortdurend in ontwikkeling is.

Zowel de bouwkundige schil als het installatietechnische deel van het gebouw zijn zeer duurzaam. De gevels zijn grotendeels uitgevoerd in aluminium gevelcassettes met een Rc-waarde van 5.0 en aluminium puien met 3-bladig glas. De wettelijk EPC-eis van 1 is door een combinatie van maatregelen teruggebracht naar 0,357.

De archiefruimten zijn opgedeeld in brandcompartimenten van 120 minuten. Uiteraard is aan alle eisen uit de Archiefwet voldaan.

Flexibiliteit speelde een belangrijke rol: de multifunctionele ruimte kan voor verschillende doeleinden worden ingezet. De daarin opgenomen collegezaal is afsluitbaar d.m.v. een akoestisch gordijn, en de tribune bestaat uit verrijdbare elementen. De leeszaal is eveneens een open ruimte met een vrij te bepalen indeling. De twee spreekruimtes, die aan deze leeszaal liggen, kunnen voor meerdere doeleinden worden ingezet: als vergaderruimte voor medewerkers, concentratieruimte voor bezoekers of als overlegruimte. Ook de kantoorruimten zijn flexibel indeelbaar, mede vanwege het bundelen van alle ondersteunende functies in een facilitaire zone. Doordat hier meteen de primaire verkeerszone is gesitueerd (trappen en liften), gaan er geen onnodige vierkante meters verloren. Elke verdieping heeft een eigen kleur, die terugkomt in het interieur van de depots en in de vormgeving van de facilitaire zone van de kantoren.