Loading...

Gemeentehuis Ermelo

Bewaren

Het gemeentehuis van Ermelo is gevestigd in een van oorsprong typisch jaren ‘70 gebouw, waarin verschillende publieke functies zijn gehuisvest. Ons team heeft het gebouw met respect voor de kenmerkende architectuur verduurzaamd en vormgegeven tot een publiek gebouw van deze tijd. Het ontwerpconcept en de vormgeving zijn tot stand gekomen op basis van de ligging en omgeving van het gemeentehuis. Zowel het dynamische karakter van de dorpskern als de rustige sfeer in de groene parkachtige omgeving aan de achterzijde komen terug in dit nieuwe interieurontwerp.

Bij het interieurontwerp voor het vernieuwde gemeentehuis heeft ons team bijzondere aandacht besteed aan de aansluiting op de ligging van het gemeentehuis. Het gebouw is namelijk ingesloten tussen een dorpszijde en een boszijde, met ieder hun eigen kenmerkende eigenschappen. Deze eigenschappen zijn na de renovatie ook terug te zien in de gebruiksfuncties van het gemeentehuis. Ook de kleurkeuze en het materiaalgebruik in het interieur weerspiegelen de omgeving, waarbij er optimaal rekening is gehouden met de specifieke functies.

Ondergedompeld in een dynamische dorpsdynamiek

De voorzijde van het gemeentehuis ligt aan een marktplein met gezellige terrassen en een levendige winkelstraat. Vanuit deze dynamische dorpsomgeving, waarin de bewoners van Ermelo elkaar ontmoeten, betreden we het gemeentehuis. In deze dorpszijde van het gebouw vinden we dan ook de levendige ontvangsthal en het vergadercentrum, waarin ontmoeting met burgers en partners centraal staat. In deze dynamische gebieden is er gekozen voor een warm materialenpallet. Terra kleuren, metaal en een diversiteit aan stoffen creëren een speelse omgeving, waarin bezoekers worden ondergedompeld in een dorpse sfeer.

In de publiekshal zijn verschillende functies gevestigd. Aan de rand vinden we een klein politiesteunpunt en in het hart bevinden zich de publieke dienstverleningsbalies. Hier kunnen bezoekers terecht voor vragen en publiekszaken. Deze gastvrije en open omgeving zorgt voor een welkome en ongedwongen sfeer. Rondom de balies zien we de verschillende boekencollecties van de bibliotheek opgesteld staan. Er wordt naar gestreefd om in de toekomst een verbinding te leggen met het naastgelegen culturele centrum ‘De Dialoog’, zodat er een dynamische plek wordt gecreëerd in het hart van Ermelo. De Twee Snoeken heeft ook de opdracht het interieur van ‘De Dialoog’ te ontwerpen.

Op de eerste verdieping is het publiek toegankelijke vergadercentrum gerealiseerd. Dit centrum is ook in de avonduren inzetbaar. Dankzij een diverse inrichting met verschillende typen zitjes zijn hier allerlei soorten overleg mogelijk. Middenin deze mix van zowel open als gesloten vergaderruimtes ligt een centrale koffiepantry, een plek voor ontmoeting.


Een rustige werkomgeving in het groen

Achter het gemeentehuis heerst juist de serene rust van bossen en een prachtige groene, glooiende tuin. Dit vormt een groot contrast met het dynamische dorpsplein aan de voorzijde van het gebouw. Met uitzicht op dit groene gebied wordt aan deze zijde rustig gewerkt in een kantooromgeving.

Hier vinden we een diversiteit aan werkplekken. Kantoormedewerkers hebben een keuze uit zowel open als omsloten werkplekken, maar kunnen ook kiezen voor een aanlandplek. Zowel op de begane grond als op de verdieping bestaat er een scheiding met het beveiligde werkgebied. Dit gebied is alleen toegankelijk voor medewerkers van de gemeente.

Het kleurenpallet en de materialisering in deze rustige werkomgeving komt voort uit de naastgelegen bosrijke gebied. Zo is er in het kantoor gebruik gemaakt van groene accenten, een diversiteit aan beplanting en verschillende houtaccenten. Hiermee wordt bovendien een rustige werkomgeving gecreëerd.

Hergebruik en upcycling

Bij aanvang van de ontwerpperiode heeft ons team in het bestaande pand een opname gedaan van materialen die we konden terugbrengen in het nieuwe interieur. Zo zien we na hergebruik en upcycling verschillende materialen terug in het nieuwe interieur. Voorbeelden hiervan zijn de kenmerkende massief cederhouten latten die in het gehele gemeentehuis waren verwerkt als plafondafwerking. Deze latten zijn verwijderd, bewerkt en vervolgens op diverse plaatsen teruggebracht. De latten komen nu onder andere terug in de videbekleding in het publieke gebied, als wandafwerking in de concentratiecocons en als bekleding van pantry’s en kasten. Omdat de luchtbehandelingsinstallatie compleet is vernieuwd, hebben we ook verschillende luchtkanalen laten verwerken tot meubelbekleding. Zo zijn hier een grote kastenwand en een deel van de uitgifte in het vergadercentrum van gemaakt.

Daarnaast is het bestaande meubilair aangepakt. De stoelen voor het bestuur zijn opnieuw gestoffeerd en vinden de wethouders en burgemeesters als nieuw terug op hun kamers. Ook hebben deze stoelen een plek gekregen in het vergadercentrum.


Dankbaar gebruik van lokaal hout

Ermelo staat bekend om haar beboste omgeving. Ook hiervan hebben we dankbaar gebruikgemaakt in de materialisering van het interieur. Zo zijn verschillende meubels vervaardigd met Ermelo’s hout. We zien dit voornamelijk terug in klein meubilair. Er is onder andere gekozen voor perenhout, dat een prachtige, kenmerkende tekening in zich heeft. Door enkel ‘val-hout’ te gebruiken, zijn er voor deze meubels geen gezonde bomen gekapt. In het hout van de grote vergadertafel in de collegekamer is een grafische print van de omliggende kernen van Ermelo aangebracht. Het lokale hout gecombineerd met de zichtbare kernen vormen samen een mooie vertaling van de gemeente. De bestaande hergestoffeerde stoelen weerspiegelen het duurzame karakter van de gemeente Ermelo.

Welkom in de Negen Heren!