Loading...

Studie Politiebureau Hellevoetsluis

Bewaren

De opdracht betrof het ontwerp van een grootschalige renovatie voor het politiebureau in Hellevoetsluis. Het huidige politiebureau ligt op een mooie zichtlocatie langs de doorgaande weg van het bruggenhoofd naar het overdekte winkelcentrum de Struytse hoeck. Het huidige gebouw past niet meer in het beeld van de huidige tijd, het is intern sterk verouderd en heeft geen duidelijk herkenbare, uitnodigende entree.

Herkenbaarheid

Met het ontwerp maken we het RBT beter herkenbaar, zichtbaar en bereikbaar dan het nu is. We geven het gebouw een nieuw karakter, met een eigentijdse uitstraling. Door het gebouw ‘open te maken’ is de politieorganisatie duidelijk aanwezig en toont ze haar publieke taak aan de samenleving. De publiekshal komt in het nieuwe ontwerp te liggen aan de doorgaande weg waar het meer zichtbaar is voor het publiek; hiermee willen het politiebureau toegankelijker en vindbaarder maken.

 

Nieuw dynamisch hart

Het huidige gebouw heeft een gesloten gangenstructuur en er is geen interactie tussen de werkplekken. Overleg op de werkvloer en afdelingsoverstijgende activiteiten worden grotendeels aan het oog onttrokken. Daarom willen we in het nieuwe bureau een open werkklimaat realiseren. Gebruikers van het gebouw komen elkaar dan vaker tegen. Dit stimuleert kennisuitwisseling en bevordert de samenwerking. Verder is een ‘centraal hart’ in een gebouw cruciaal voor een dynamische werkomgeving.. De huiskamer ligt aan de vide en is vanaf elke verdieping zichtbaar. De tribunetrap in de vide kunt u zien als een verlengde van de huiskamer. Hier kunt u bijvoorbeeld briefings en presentaties verzorgen. De centrale vide en directe (tribune)trappen in het hart leggen een ruimtelijke en functionele relatie tussen de etages. Deze ‘katalysator van het gebouw’ creëert korte communicatielijnen en verhoogt het gevoel van verbondenheid met andere afdelingen/etages.

Een nieuw imago - gevel

Het huidige politiebureau heeft geen uitgesproken architectuur en is niet uitnodigend. Het pand is verouderd en heeft een gesloten afstandelijk karakter. Daarbij is de publieksentree niet goed vindbaar, omdat het gebouw uit drie hoofdmassa’s bestaat. Het is tijd voor een nieuw imago. We brengen eenheid in de architectuur en geven het gebouw karakter door de gebouwmassa’s te verbinden met bronskleurige horizontale banden. Deze gevelbanden dienen tevens als overstek, voor zonwering in de zomermaanden en het toelaten van zon in de koudere periodes. De uitstraling van de gevel laten wij meer inspelen op de publieke functie van het RBT. We vergroten de transparantie door veel glas te gebruiken bij de publiekshal. In de kantooromgeving ontstaat een goede verhouding van ‘open’ en ‘gesloten’, zodat er genoeg licht binnenvalt maar er geen hinderlijke inkijk is.

Vergunning verleend