Loading...

Huis van de Gemeente Panningen

Bewaren

De opgave bestond uit het verbouwen en uitbreiden van het bestaande gemeentehuis tot een vernieuwd duurzaam en flexibel ‘Huis van de Gemeente’. Het project is onder verantwoording van De Twee Snoeken integraal ontworpen. Ook het bouwmanagement, de directievoering en het toezicht behoorden tot de opdracht.

Het ontwerp gaat uit van een alzijdig gebouw met een gezicht naar het centrum en naar het park. De voorruimte bij de hoofdentree fungeert als een publieksplein. Het nodigt mensen uit om naar binnen te lopen in de transparante publiekshal. De luifel boven de entree zorgt voor schaduw op de zuidgevel. Hierdoor kan die gevel, ondanks de oriëntatie op het zuiden, toch de gewenste transparantie krijgen, zodat het voor de burger zichtbaar wordt wat er in het Huis van de Gemeente gebeurt.

Op de begane grond loopt het openbare gebied vanaf de centrumzijde door naar de parkzijde. Hier liggen de functies van het KAC, de bibliotheek en ketenpartners verdeeld. Er zijn géén specifieke, eigen domeinen, maar de gebruiksgroepen zijn juist gemixt om zo optimale synergie te bereiken. Aan het openbare gebied liggen de multifunctionele ruimte en de creativiteitsversneller. De multifunctionele ruimte is middels taatsdeuren te combineren met de bedrijfskantine. De bedrijfskantine ligt op de begane grond in het privédomein en staat via een brede open trap in verbinding met de werkgebieden op de eerste verdieping.

Op die verdieping hangt een ring waaraan wordt gewerkt. Door het open contact met de hal wordt de relatie tussen ambtenaren en het publieksdomein verbeterd. Ook het werkdomein van het bestuur is vanuit de hal zichtbaar.

Samen met de opdrachtgever is intensief gesproken over de verduurzaming van het gebouw. Uitgangspunt was een optimaal geïsoleerde, uitwendige, luchtdichte scheidinsgconstructie (Rc>5.0, daken > 6.0). Bij de optimale buitenschil is ook het energieconcept integraal ontworpen. Centraal hierin staat ijsverwarming. IJsverwarming is een innovatieve manier om overtollige warmte in de zomer op te slaan in een ondergrondse waterbuffer. Vanaf het begin van het koude seizoen wordt het water in de buffer gecontroleerd tot het vriespunt afgekoeld. Bij de overgang van koud water naar ijs komt er een grote hoeveelheid energie vrij. Die energie wordt gebruikt om het gebouw te verwarmen. Vanaf het einde van het stookseizoen begint het omgekeerde principe. Het water in de buffer is gecontroleerd in ijs veranderd. De kou wordt aan de buffer onttrokken om het Huis van de Gemeente te koelen in de zomer. Tegelijkertijd wordt er warmte in de buffer opgeslagen.

De ijsbuffer en de zonnecollectoren, inclusief de warmtepompen, zijn gerealiseerd middels een Esco. De Esco wordt gerealiseerd door een lokaal samenwerkingsverband van ondernemers en burgers binnen de gemeente Peel en Maas. De investering wordt door de Esco gedaan, de gemeente koopt energie in via de Esco.

 

Fotografie: Norbert van Onna - Interieurfotografie: Yvonne Lukkenaar

 

Start verbouwing gemeentehuis Elst (Overbetuwe)