Loading...

Huis van de Gemeente Wijchen

Bewaren

De Twee Snoeken heeft voor de gemeente Wijchen het voormalige Rabobank kantoorpand aan de Kasteellaan omgebouwd tot het Huis van de Gemeente. Het pand diende allereerst te worden aangepast om voldoende werkplekken voor de medewerkers te creëren. Hiervoor heeft onder andere de voormalige daktuin plaatsgemaakt voor optimalere benutting van het vloeroppervlak. Er is bovenop een extra verdieping aangebracht.

Vervolgens diende het kantoorpand qua indeling geschikt te worden gemaakt voor Het Nieuwe Werken. De opzet van het gebouw in deze vernieuwde hoofdvorm gaf ons de mogelijkheid om op een slimme manier een toekomstbestendig kantoorconcept in te passen. De open kantooromgeving is voorzien van uiteenlopende typen werk- en overlegplekken die taakgericht werken faciliteren.

De centrale ontvangsthal is door de lichtinval, ruimtelijke en transparante opzet uitnodigend voor de burgers, medewerkers en vooral ook de raadsleden van de gemeente die hier fractievergaderingen houden in de vergaderkamers. Deze zijn vernoemd naar de zeven Wijchense dorpskernen: Alverna, Balgoij, Niftrik, Batenburg, Bergharen, Hernen en Leur.

Het bestaande kantoor kende een goede bouwkundige basis, maar bleek desondanks niet voldoende energiezuinig. Er is daarom extra geïnvesteerd in duurzaamheidsmaatregelen, waaronder de isolatie van de daken, het aanbrengen van een glazen dak met geïntegreerde zonnecellen, de toepassing van klimaatplafonds, een warmtepompinstallatie en zonnepanelen op het dak. De medewerkers worden gestimuleerd om gezond te werken door in plaats van koffie meer water te drinken.  De kranen van de diverse pantry’s in het gebouw bieden keuze uit gefilterd, gekoeld en bruisend kraanwater.

Fotografie: Yvonne Lukkenaar

Start verbouwing gemeentehuis Elst (Overbetuwe)