Loading...

Huis van Waalre

Bewaren

Het Huis van de Gemeente Waalre is uit de as herrezen en in 2018 opnieuw in gebruik genomen. Vlassak Budel realiseerde de nieuwbouw en renovatie van Nederlands eerste energieneutrale rijksmonument, naar ontwerp van De Twee Snoeken.

In de zomer van 2012 woedde een grote brand in het gemeentehuis. De muren van het oude raadhuis (1929,  architect H.W. Valk) bleven echter overeind staan. Dat deel is in oude glorie hersteld en wordt nu gebruikt als raadszaal en trouwlocatie.

Energieneutraal

Het is ons gelukt om een integraal bouwkundig en installatietechnisch ontwerp te realiseren voor een volledig energieneutraal gebouw, zowel de nieuwbouw als het gerestaureerde rijksmonument. Niet alleen de energie om het gemeentehuis te verwarmen, koelen, verlichten en ventileren, maar ook het energieverbruik door gebruikers wordt duurzaam lokaal opgewekt.

Door toepassing van o.a. hoge isolatiewaarden, slimme hoogrendementinstallaties en duurzame opwekking van warmte en koude, gecombineerd met ca. 1000 m2 PV-cellen, behalen we een EPC-score van -0,685. Een ongekend lage waarde! Het huis van de Gemeente Waalre is dus 100 % zelfvoorzienend in haar energieverbruik en een thuis voor verenigingen, inwoners, het gemeentebestuur en de gemeentelijke organisatie. 

Co-creatie

Na de verwoestende brand ontstond vanuit de veerkrachtige gemeenschap al snel een nieuw perspectief voor de toekomst: van ‘gemeentehuis’ naar ‘Het Huis van Waalre’. Met, voor en door de inwoners. Met volop steun voor het behouden van het oude Raadhuis. Alle belanghebbenden hebben meebeslist over het ontwerp en de functies van het Huis. Tijdens meerdere bijeenkomsten hebben inwoners, verenigingen, bedrijven, ambtenaren en bestuur een multifunctioneel ontwerp neergezet waar iedereen van kan genieten. Het Huis staat daarmee symbool voor de nieuwe rol die de gemeente wil vervullen: niet vanachter de pc plannen maken, maar in dialoog en co-creatie met de inwoners plannen ontwikkelen en de koers bepalen.

Multifunctioneel en verbindend

In het vernieuwde gebouw zit ook een bibliotheek, een café en er is een zaal voor repetities en optredens. Een bruisende plek waar je graag vertoeft en waar je voor uiteenlopende zaken  terecht kunt: boeken lenen, muziek maken, een toneel- of dansvoorstelling bijwonen, je paspoort vernieuwen, een kop koffie drinken, genieten van de natuur, nieuwe mensen ontmoeten, trouwen, lekker lunchen, een raadsvergadering bijwonen, etc. Hiermee vormt het Huis zowel overdag als ’s avonds een brug tussen generaties en garandeert het de verbinding en samenhorigheid tussen de inwoners van de dorpen Waalre en Aalst.

 Het gebouw heeft een open en warme uitstraling. Samenwerking interieur-, exterieur- en landschapsarchitecten heeft een mooi resultaat opgeleverd. Het gebouw is ‘uit de as herrezen’.