Loading...

Kantoor Berghege Oss

Bewaren

Een bouwbedrijf in een klooster

Bouwbedrijf Berghege is gevestigd in een monumentaal kantoorpand aan de Begijnenstraat in Oss. Het oorspronkelijke St. Nicolaasinstituut is aan het einde van de 19e eeuw gebouwd als Fraterhuis. Deze ongebruikelijke huisvesting voor een aannemer, is het resultaat van de verregaande historische banden tussen het instituut en het bouwbedrijf. Zowel de huidige directeur Henk Berghege, als zijn vader en diens voorganger Jan, hebben namelijk zelf katholiek onderwijs genoten op het instituut. Daarbij was Bouwbedrijf Berhege eerder al in dezelfde straat gevestigd. Berhege was dan ook verantwoordelijk voor de grote uitbreiding van het St. Nicolaasinstituut in de jaren 1950. Ze bouwden toen onder andere een nieuwe kapel in het hart van het complex.

Eind jaren 1980 is het pand aangepast tot kantoor, en door Berhege in gebruik genomen door het bouwbedrijf. Vijfendertig jaar later is de organisatie flink gegroeid en voldeed het pand niet meer aan de huidige duurzaamheids- en comforteisen. Ook begon het monument tekenen van verval te vertonen. Berghege heeft uit liefde voor het pand besloten, om het monument grondig te renoveren en een nieuw leven te geven. De Snoeken hebben hiervoor het ontwerp gemaakt.

Herkenbaarheid en continuïteit

Aan het monument zijn duidelijk de twee belangrijkste bouwfasen van het complex af te lezen. Het neogotische zuidelijke deel aan de Begijnenstraat en aan de noordzijde het - in de jaren 1950 door J.A. De Reus ontworpen - deel in Bossche Schoolstijl. De verschillen tussen deze bouwstijlen vallen direct in het oog. Zowel de gevelcomposities als het materiaalgebruik zijn afwijkend. Het deel aan de noordkant is in een grove, gelige dikformaat steen opgetrokken, terwijl het oorspronkelijke monument in zijn geheel is gekeimd in een lichtgrijze kleur. De manier waarop deze twee stijlen zijn samengebracht geeft echter op een bewonderenswaardige manier een prachtige eenheid aan het complex.

Toen wij werden gevraagd om het ontwerp te maken voor de grondige renovatie van het gehele pand, hebben we geprobeerd om een logische volgende stap te zetten in de ontwikkeling van het complex. We hebben er daarom bewust voor gekozen, om alle delen die nieuw werden aangebouwd op een herkenbare, eigentijdse manier vorm te geven. De nieuwe kloostergang aan de patio en de glazen uitbreidingen aan de achtergevel en de linker zijgevel, zijn daarom allemaal op een eenduidige manier opgetrokken uit ranke, brons geanodiseerde aluminium vliesgevels. De eenheid tussen de drie bouwstijlen is daarbij gezocht in de vormgeving, de ritmes en de zorgvuldige detaillering. Samen met Berghege en haar onderaannemers hebben we consciëntieus gewerkt aan een verfijnde vormgeving van de nieuwe gevels.

Hetzelfde geldt voor de restauratie en renovatie van de bestaande bouwdelen. Zo is het volledige dak van de 19e eeuwse vleugels bekleed met nieuwe leien en zijn er nieuwe dakkapellen en ornamenten aangebracht, gereconstrueerd op basis van oude foto’s uit de bouwhistorisch onderzoek van BAAC. Tevens is de raamverdeling en detaillering van de originele gevelkozijnen, die in de loopt der tijd vervangen waren, weer teruggebracht in nieuwe houten kozijnen. Omdat het later aangebrachte schilderwerk op het metselwerk van het oude monument helaas niet verwijderd kon worden zonder de stenen te veel te beschadigen, is het opnieuw geschilderd. Echter daar waar de oorspronkelijke rijke detaillering - van met name de voorgevel - in zijn geheel achter een monotone verflaag was verdwenen, hebben we er nu bewust voor gekozen om deze rijkheid juist weer te laten zien met drie verschillende kleuren.

Wandelen door de historie

Ook in het interieur wilden we dat je ervaart dat je niet in een standaard kantoorgebouw werkt, maar in een bijzonder pand waarvan je de historie daadwerkelijk kunt voelen. Ook hier zijn oorspronkelijke details zorgvuldig hersteld, op sommige plekken opnieuw zichtbaar gemaakt en vervolgens gecombineerd met eigentijdse interieurelementen en moderne voorzieningen, zodat een wandeling door het gebouw een tijdreis wordt door de gelaagdheid van de rijke geschiedenis van dit prachtige pand.

De Office, thuiswedstrijd voor De Twee Snoeken