Loading...

Kantoor Fransen Gerrits Erp

Bewaren

Het kantoorconcept van voerspecialist Fransen Gerrits was verouderd en voldeed niet meer aan de standaarden van deze tijd. Daarnaast had het familiebedrijf de wens om dit hoofdkantoor in Erp uit te bereiden. Het gelijkvloerse kantoor had een grootte van circa 1100 m2. Een uitbreiding van 600 m2 was noodzakelijk.

Ons team was hierbij verantwoordelijk voor de integrale ontwerpcoördinatie en het interieurontwerp. Hiervoor hebben wij binnen de bestaande kaders gekeken naar de structuur en opbouw. We hebben behouden wat goed is, maar ook vernieuwing aangebracht; vernieuwing waarbij de ontmoeting centraal staat. De hoofdentree van het bestaande kantoor werd gehandhaafd en de nieuwbouw moest hierop aansluiten. Architect Maarten Willems heeft hierin voorzien door de nieuwbouw als het ware door te trekken vóór de hoofdentree. Dit heeft hij gedaan door een nieuwe luifel te introduceren, die bestaande bouw en nieuwbouw naadloos op elkaar laat aansluiten.

Kracht door eenvoud

Bij de aanpak van dit plan is de term ‘kracht door eenvoud’ van toepassing. Dit principe is terug te vinden in het gehele gebouw, bijvoorbeeld in de constructie, de duurzaamheid en de afwerking. ‘Kracht door eenvoud’ past daarnaast goed bij het motto van de opdrachtgever: ‘Succes zit in het gewone buitengewoon goed te doen.’

De constructie van de nieuwbouw is gebaseerd op hallenbouw, waarbij snelle, eenvoudige en demontabele bouw mogelijk is. Het is dan ook als een bouwpakket op locatie in elkaar gezet. Alleen de vloer van de begane grond is gestort. Alle overige zaken, zoals de staalconstructie, de kanaalplaatvloer dakvloer, sandwich gevelelementen en aluminium gevelbeplating, zijn demontabel uitgevoerd. Dit wordt aangevuld met een flexibel inbouwpakket, bestaande uit niet dragende metalstudwanden en glazen Verwol wanden. De vloeren zijn voorzien van vloergoten voor elektra (en leidingwerk), waardoor er snel overal ingeprikt kan worden.

Dankzij deze opbouw is het gebouw zeer flexibel inzetbaar en toekomstbestendig. De constructie is dan ook op een manier uitgevoerd dat een aanvullende verdieping vrij eenvoudig te realiseren is. Dit is bijvoorbeeld mogelijk aan de hand van een trapgatsparing in de dakvloer. Ook is het tussenlid, de overgang tussen het bestaande kantoor en de nieuwbouw, zodanig losgekoppeld van de constructie dat deze te allen tijde kan worden verwijderd. Zo zijn er twee zelfstandige gebouwen mogelijk die apart van elkaar te gebruiken zijn.

Centraal ontmoetingsgebied

De bestaande houten receptiebalie hebben we hergebruikt. Deze ligt dicht bij de entree. Dankzij een groot daklicht valt het natuurlijke licht in deze ruimte prachtig naar binnen. In deze lichte zone hebben we de ontmoetingsplekken geplaatst. Deze worden gebruikt voor informele, interne overleggen, maar ook voor ontmoetingen met externen. Dit is een uitgelezen plek voor lunchpauzes of grotere bijeenkomsten. De warme, lichte materialen die hier zijn toegepast geven dit gebied een uitnodigend karakter.

 

Rondom dit centrale ontmoetingsgebied ligt de rustige zone. Hier zijn de vergadervoorzieningen en werkplekken te vinden. Omdat de vergadervoorzieningen veelal worden gebruikt door externe bezoekers zijn deze wat dichter nabij de entree geplaatst. De werkplekken zijn zoveel mogelijk in de luwte, aan de gevel geplaatst, in verband met de toetreding van daglicht. Middels een glazen pui is er een fysieke scheiding met het centrale gebied ontstaan. Hierdoor liggen de werkplekken wel in de luwte, maar blijft er een connectie met de lichte centrale ruimte. Het kleurgebruik geeft duidelijk aan dat er een zoneovergang is. De zone waar de werkplekken zich begeven, heeft een donkere basis; robuust en bestendig. Daarbij is het bestaande gevelmetselwerk gekeimd, waardoor het geheel een andere uitstraling heeft gekregen.

Een duurzaam kantoorpand

Bij het ontwerpen van dit gebouw is er een aantal duurzame keuzes gemaakt. Het gebouw is voorzien van een luchtwarmtepomp, die de vloerverwarming en de inductieplafonds voorziet van warmte en koeling. Door de toepassing van inductieplafonds wordt het gebouw tevens mechanisch geventileerd. Ook hieruit blijkt dat comfort belangrijk is voor onze opdrachtgever. Door het gebruik van triple beglazing wordt er warmte geweerd in de zomer en warmte vastgehouden in de winter. De gehele schil is voorzien van een Rc-waarde van minimaal 6 (met uitzonder van de vloer op de begane grond, met een Rc-waarde van 3,5). Het gebouw voldoet aan de BENG-eisen (Bijna Energie Neutraal Gebouw) en heeft een energielabel A+++. Een mooie prestatie voor alle betrokken partijen, van opdrachtgever, ontwerpers, adviseurs tot en met uitvoerenden!

De vorm van het gebouw is uitgevoerd als een eenlaagse energetische doos met in het midden een lichtstraat. Doordat we deze lichtstraat zorgvuldig hebben ontworpen, kan het gewenste daglicht tot diep in het hart van het gebouw binnendringen. Daarnaast is het gebouw uitgelicht op haar oriëntatie. De verticale ramen met diepe neggen op de noordoost- en zuidwestgevel zorgen voor prettig daglicht, zonder dat er hinderlijke verblinding en zonnewarmte ontstaat. Door veel daglicht in het gebouw binnen te laten, wordt de vraag naar kunstverlichting verminderd.

Door vanaf de ontwerpfase rekening te houden met ligging, oriëntatie, vorm en materiaalkeuze is als vanzelfsprekend een duurzaam gebouw ontstaan. Aanvullend zijn innovatieve installatietechnieken toegepast, waarbij gezocht is naar een optimale balans tussen architectonische en energieverantwoorde kwaliteiten van het gebouw. Samen leidt dit tot een duurzaam, energiezuinig, comfortabel en onderhoudsarm kantoorpand dat helemaal klaar is voor de toekomst!

‘Fransen Gerrits BV heeft in samenwerking met Architectenbureau De Twee Snoeken een prachtig kantoor gerealiseerd in Erp. Het bestaande kantoor was enkele jaren geleden al gerestyled door De Twee Snoeken. Daarover kregen wij al veel complimenten. Nu is er een nieuw kantoorpand naast het bestaande pand gebouwd en zijn de twee kantoren op een mooie manier aan elkaar gekoppeld, waardoor er één pand ontstaat.

Vanaf het ontwerp tot en met de volledige realisatie heeft De Twee Snoeken het project begeleid. Op basis van een uitgewerkt bestek is er een goede aannemer geselecteerd. Tijdens de bouw heeft De Twee Snoeken naar onze volle tevredenheid directie gevoerd. Zaken die niet geheel volgens verwachting verliepen, werden vlot en in goed overleg met alle betrokkenen opgelost. Dat was niet altijd makkelijk in een jaar waarin het coronavirus huishield in Nederland. Uiteindelijk hebben we, na een kleine vertraging, het glas kunnen heffen in ons mooie, nieuwe kantoor. Hopelijk kunnen binnenkort, als de coronasituatie het toelaat, al onze medewerkers hun nieuwe werkplek betrekken!’

- Huub Fransen

Kantoor Bouwbedrijf Berghege genomineerd als beste gebouw