Loading...

Kentalis Arnhem

Bewaren

Koninklijke Kentalis ondersteunt mensen met gehoorproblemen en taalontwikkelingsstoornissen. In het prachtige Sonsbeekkwartier aan de Hommelseweg in Arnhem is reeds de Dr Boschschool gevestigd, maar de wens is om meerdere functies van Kentalis, zowel onderwijs als zorg, op deze locatie bij elkaar te brengen om een optimale synergie te laten ontstaan.

De locatie bestaat uit twee schoolgebouwen, het uit de jaren ’80 stammende dr. Bosschoolgebouw en de Stijgbeugel. De eerste is nog in behoorlijk goede staat, dus zal slechts beperkt worden aangepast om het weer klaar te maken voor de komende jaren, maar de Stijgbeugel, een gebouw uit 1921, vraagt om ingrijpendere aanpassingen. Daarnaast is er de vraag voor een uitbreiding om de extra functies op de locatie te kunnen huisvesten. Een gymzaal met daaronder op de begane grond kleedlokalen, die in 2004 is bijgebouwd, is nog in goede staat en dient ook gehandhaafd te worden.

We hebben ervoor gekozen om een deel van de stijgbeugel te slopen en de nieuwbouw direct tussen het oude schoolgebouw en de gymzaal in te bouwen, zodat er een zo compact mogelijk gebouwvolume ontstaat. Deze compactheid zorgt niet alleen voor een minimalisering van bouwkosten en een laag energiegebruik van het gebouw, maar ook ontstaan er hierdoor de beste relaties tussen de diverse zorg- en onderwijsfunctie in het gebouw. Het centrale atrium in het gebouw zorgt voor helderheid en overzicht, wat voor dove kinderen extra belangrijk is en vormt daarbij de verbindende factor tussen alle functies. Op de begane grond is hier het zogenaamde kindercafé gesitueerd, de plek van waaruit alle lokalen te bereiken zijn, maar die ook bij grotere evenementen nog uitgebreid kan worden met het speellokaal door een flexibele wand te openen. Alle functies waar kinderen komen zijn vervolgens om dit centrale kindercafé gesitueerd op de begane grond. Op de verdieping zijn de kantoren en overlegruimtes gelegd voor het personeel.

Tuinstad en Dudok

Het gebouw ligt in het Sonsbeekkwartier, deze wijk is aan het begin van de 20e eeuw door W.F.C. Schaap ontworpen in de Tuinstadgedachte met prachtige gebogen lanen en straten met daaraan gebouwen ontworpen in de Delftse en Amsterdamse school. Het schoolgebouw de Stijgbeugel wordt in 1921 gebouwd naar een ontwerp van J. van Biesen, de belangrijkste inspiratiebron voor hem was hierbij de scholenbouw van Dudok. Met name in de voorgevel is de rijke ornamentering en de zorgvuldige compositie van de gevel goed afleesbaar. Er zijn twee soorten bakstenen gebruikt, een wat donkerdere, harder gebakken, magenta steen voor de plint en daarboven een wat lichtere gele steen. Het verschil is echter nog nauwelijks herkenbaar door de vervuiling die er in 100 jaar op is gekomen, de gele steen lijkt hierdoor bijna bruin.

Met de renovatie en uitbreiding van het gebouw gaan we de bestaande gevel weer helemaal in oude staat herstellen en met de nieuwbouw sluiten we zorgvuldig aan op de historische architectuur. De uitbreiding wordt ook opgebouwd met een gele steen in een kettingverband. De plint geven we dezelfde steen, maar een ander verband, een tegelverband, waardoor deze nog steeds als een soort plint afleesbaar is. De twee volumes met daarin de nieuwe entrees en trappenhuizen worden in de gevel expliciet gemaakt door ze naar voren uit te laten steken en hoger te maken dan de rest van het volume. Deze verhoging wordt tevens gebruikt om de luchtbehandelingskasten uit het zicht te plaatsen.

Aan de zuidkant geven we de ramen allemaal een bouwkundige luifel. Opwarming is een groot probleem in hedendaagse schoolgebouwen en hiermee kunnen we dat voor een groot deel voorkomen zonder dat er met screens of gordijnen het uitzicht en het daglicht volledig uit de lokalen wordt weggenomen. Aan de noordkant zijn de luifels veel korter en heeft bijvoorbeeld ook het trappenhuis een veel grotere raamopening gekregen, wat met deze oriëntatie uiteraard geen probleem is. Daarbij staat er een prachtige 100 jaar oude groene beuk die vanuit dit trappenhuis prachtig ervaren kan worden als men naar beneden loopt.   

GGD Gelderland-Zuid