Loading...

Kindcentrum De Ontdekking

Bewaren

De Twee Snoeken heeft het ontwerp gemaakt voor Kindcentrum De Ontdekking in Asten. In dit dorp krijgen drie basisscholen gefuseerd een gloednieuwe huisvesting. In Kindcentrum De Ontdekking worden tevens een BSO en kinderopvang gevestigd. Het gebouw is in aanbouw en verreist naast het Varendonck College, dat wij recentelijk renoveerden en uitbreidden.

Wij hebben de aanbesteding gewonnen door een visie te presenteren die naadloos aansluit op de
onderwijsvisie van De Ontdekking. Een plek waar spelen, ontdekken en ontwikkelen centraal staan in een doorlopende leerlijn. Op de basisschool staan de 21st century skills centraal. Competenties die kinderen nodig hebben om succesvol deel te nemen aan de maatschappij van de toekomst. Onder begeleiding ontdekken kinderen hun eigen talenten en kunnen ze op hun eigen tempo leren. Zo sluit de school zoveel mogelijk aan bij de behoeften en kwaliteiten van ieder kind, met projectgericht onderwijs in flexibele groepssamenstellingen.

De onderwijsvisie van een doorlopende leerlijn vroeg om een gebouw met een naadloze overgang tussen de verschillende leerclusters. De verschillende leerjaren worden in het gebouw aan elkaar verbonden, waardoor er flexibiliteit en kruisbestuiving plaatsvindt. Zo hebben we de ruimte voor zowel de onder- als bovenbouw uitgevoerd als één groot leerplein, zonder klassieke klaslokalen. Het speelgebied voor de peuters is dicht bij de onderbouw geplaatst en af te sluiten met akoestische wanden. Zo kunnen peuters alvast gaan rondkijken bij de onderbouw.

Kindcentrum De Ontdekking wordt op een natuurlijke manier ingepast in haar natuurrijke omgeving. Het staat als een paviljoen in het bosrijke landschap. Kinderen kunnen allemaal zelf naar buiten. Grote bosrand waar ze kunnen spelen. Het speelterrein van De Ontdekking is dan ook heel natuurlijk ingericht. Kinderen kunnen hier de wereld en de natuur ontdekken, maar ook bijvoorbeeld zelf hutten gaan bouwen. De hoge aula, met grote raampartijen, en krijgt veel daglicht en een prachtig uitzicht naar het bosgebied. Dit energiezuinige gebouw heeft een fris en duurzaam karakter.

NRP Gulden Feniks voor Huis van de gemeente Voorst