Loading...

Piekenhoef Oss

Bewaren

Bij het ontwerp van het woonhuis Piekenhoef in Oss speelden een aantal randvoorwaarden een belangrijke rol. Allereerst werd door de noord-zuid ligging van het perceel het woonhuis zoveel mogelijk naar de noordgrens opgeschoven, waardoor aan de zuidzijde een zo groot mogelijke tuin ontstond. Hierin is aan de oostgrens een zwembad aangelegd omringd door een houten vlonder.

Overeenkomstig het bestemmingsplan moest het woonhuis bovendien een landelijke uitstraling krijgen. Ook goot- en nokhoogte lagen vast. Daarom is bij de kapvorm gekozen voor een lessenaarsdak en bij het materiaalgebruik - naast baksteen - voor zwart geschilderd hout, dat verwijst naar de toepassing van gecarboleumd hout in boerderijen. Het zwarte hout dat in de onderbouw van de woning is toegepast correspondeert qua hoogte met het hekwerk om het zwembad.

 

Het woonhuis bestaat uit twee, bijna even grote volumes, elk met een lessenaarsdak. Doordat de daken aan elkaar gespiegeld zijn vormen zij elkaars contravorm. De plaats waar beide delen samenkomen, bij de centrale trap naar de eerste verdieping, vormt een ruimtelijk en visueel spanningsveld dat in architectonisch opzicht de kern vormt van het woonhuis.

De entree van de woning is centraal gelegen aan de noordzijde. Via de hal kom je vervolgens in de ruime woonkamer, die in open verbinding staat met de daarnaast gelegen woonkeuken. Beide ruimten worden gedeeltelijk van elkaar gescheiden door de centrale trap naar de eerste verdieping. Naast de woonkamer, in de westvleugel, bevindt zich nog een gastenverblijf met badkamer. In de tegenovergestelde oostvleugel liggen naast de woonkeuken achtereenvolgens technische ruimten en een dubbele garage.

Op de eerste verdieping zijn in de westvleugel drie kinderslaapkamers en een badkamer ondergebracht. In de oostvleugel is naast de trap in de vide een open werkruimte gemaakt, die door een groot raam uitzicht biedt op het landschap. Vanaf de overloop, die leidt naar de slaapkamer met badkamer voor de ouders, wordt via de glazen balustrade een zichtrelatie onderhouden met de eronder gelegen woonkeuken.

Start verbouwing gemeentehuis Elst (Overbetuwe)