Loading...

Politiebureau Burgwallen Amsterdam

Bewaren

De opdracht betrof de herbestemming van een bestaand kantoorgebouw, ontworpen door architect Ben van Berkel (UN Studio), aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Hier is nu het Basisteam Burgwallen gehuisvest, een van de nieuw geformeerde zogenaamde ‘Robuuste Basisteams’ van de Amsterdamse politie.

Het kantoor is ingericht als politieservicepunt in de binnenstad, duidelijk zichtbaar voor het publiek en met name ook voor toeristen. Het politiebureau is 24 uur per dag open en ook in de nachtelijke uren worden er dus aangiftes en arrestaties afgehandeld. Daarnaast diende het politiekantoor geschikt te worden gemaakt voor Het Nieuwe Werken.

Het bestaande kantoorgebouw had geen publiek toegankelijk karakter. Belangrijk bij deze opgave was om het relatief gesloten kantoorgebouw te voorzien van een publieke entree, met respect voor het ontwerp van UN Studio. Om de zichtbaarheid van het politiebureau te vergroten heeft de bestaande hoofdentree meer hoogte gekregen. Verder is de entree ook ’s avonds en ’s nachts verlicht waardoor het bureau duidelijk zichtbaar is.

Daarnaast moest er voor de arrestanten een eigen ingang worden ontworpen en geïntegreerd in de bestaande gevel. De logistieke complexiteit werd nog vergroot doordat ook het personeel een gescheiden ingang diende te krijgen. De puzzel bestond er dan ook uit om de publiekstroom, de arrestantenstroom en de personeelsstroom van elkaar gescheiden te houden, en zodanig in het bestaande gebouw in te voegen dat de bestaande architectuur er niet onder zou lijden.

Het kantoorinterieur is specifiek op de vereisten van een politiebureau toegesneden. In de plotkamer heeft de chef van dienst overzicht over de ontvangsthal en het arrestantengedeelte. Verder bevat het bureau dagverblijven met hun eigen specifieke logistieke structuur, een restaurant en een dakterras. Overeenkomstig de functie zijn in het bureau robuuste en slijtvaste materialen toegepast. Daarnaast zijn materialen met specifieke, hoogwaardige kwaliteiten toegepast, in verband met de veiligheid van alle gebruikers en de beveiliging van het gebouw.

Voor het politiekantoor is een inbouwpakket ontworpen voor een innovatief kantoorconcept, gericht op Het Nieuwe Werken, dat 115 Arbowaardige werkplekken betreft. De opdracht omvatte ca. 2.650 m² BVO.