Loading...

Politiebureau Oost-Zeeburg

Bewaren

In opdracht van de Nationale Politie hebben we het ontwerp gemaakt voor het politiebureau van Basisteam Oost-Zeeburg op het Zeeburgereiland in Amsterdam. Alles was hierbij gericht op het ontwerpen van een uitnodigend, architectonisch hoogwaardig gebouw en het faciliteren van een optimaal politieproces. De Twee Snoeken was in dit multidisciplinair ontwerptraject Total Engineer.

Dit politiebureau is het eerste gebouw op een gloednieuw bedrijventerrein op het Zeeburgereiland. Het ligt direct aan de afrit van de A10 en staat daarmee op een prominente, goed bereikbare locatie. Met de architectuur zetten we de toon voor de nieuwe gebouwen op het nog te ontwikkelen bedrijventerrein.

Robuust en gastvrij
Bij aankomst valt de gevel direct in het oog. Het heeft een prominente entree en een robuust karakter. Tegelijkertijd is het politiebureau direct leesbaar. Door de transparante, afgeronde hoek kijken we recht het publieksgebied in en de grote vide geeft zicht op het ontmoetings- en werkgebied. Zo smelt een krachtig uiterlijk, dat past bij het imago van de Politie, samen met een toegankelijke, gastvrije uitstraling.

De architectuur geeft een hedendaagse vertaling van de Amsterdamse School en wordt gekenmerkt door orthogonaal metselwerk. De raamverdeling en penanten hebben hierin een duidelijke structuur. Deze specifieke opbouw komt ook terug in de vide, die wordt gekenmerkt door hoge ramen en lange penanten. Doordat de penanten diep terug liggen in de gevel, ontstaat er een mooie schaduwwerking. We hebben het metselwerk voorzien van een hoog detailniveau. Zo is een mooi detail dat de terug liggende geveldelen gedeeltelijk zijn voorzien van verticale, in plaats van horizontale bakstenen. Doordat de betonbanden ook de vloerranden representeren, krijgt de gevel een extra rijkheid.

Werkgebied
Er is een werkomgeving ontworpen conform het concept van Activiteit Gerelateerd Werken. Hierbij zijn de dynamische werkplekken voor samenwerking en ontmoeting in en rondom de vide geplaatst. Deze zones hebben dan ook een open uitstraling. Aan de buitenzijde en verder bovenin het gebouw zijn de meer besloten werkplekken gelegen. Hoe verder naar de uiteindes van het gebouw, hoe rustiger er gewerkt kan worden. Dit wordt kracht bijgezet door de tussenliggende ruimtes, die geluiddempend werken.

Een veilig gebouw
In het ontwerp is er in het bijzonder rekening gehouden met veiligheid en privacy. Er is voor gezorgd dat de Operationeel Co├Ârdinator (OpCo) vanuit het werkgebied perfect zicht heeft op de publiekshal. Ook kan het personeel hier zo nodig gemakkelijk bijspringen vanuit de werkomgeving. Hierdoor wordt veiligheid in de publiekshal gewaarborgd. Dit gebied heeft beveiligde doorgangen naar de aangifteruimte, het arrestantengebied en het politiewerkgebied.

Waar het publieksgebied en het werkgebied in de vide een transparante, toegankelijke uitstraling hebben, zijn de besloten zones, zoals de briefingruimte, de arrestantenzone en de kleedruimte meer gesloten van karakter. Er is dan ook voor gezorgd dat de interne politieprocessen niet zichtbaar zijn vanuit de buitenzijde.

Geïnspireerd door de omgeving
Het interieurontwerp is gebaseerd op de omgeving waarin het politiebureau is gelegen. Dit gebouw op het Amsterdamse Zeeburgereiland is omgeven door water, waarin veel boten en opslagcontainers liggen. Op basis hiervan is er een divers kleurenpalet ontstaan met natuurlijke blauw-, groen- en grijstinten en specifieke kleuraccenten. De dynamische punten in het gebouw vallen op doordat deze zijn voorzien van wat meer krachtige, uitgesproken kleuren.

Symposium herbestemmen van gebouwen in Oss