Loading...

Politiebureau

Bewaren

Het nieuwe politiebureau aan de Kerkendijk in Schijndel is ontworpen in de plaats van het oude bureau aan de Vicaris Aertsweg. Het nieuwe gebouw is gelegen in een parkachtige omgeving, direct naast het nieuwe cultureel centrum.

Het politiebureau functioneert als het nieuwe districtskantoor voor Schijndel, Sint-Oedenrode en Sint-Michielsgestel. Er is gekozen voor een enkelvoudige drielaagse bouwmassa, waarbij de parkeerplaats voor de dienstvoertuigen in zijn geheel is ommuurd.

De entree van het politiebureau is gelegen aan de Kerkendijk. Bij de entree is de bouwmassa opengewerkt, waardoor er een geleidelijke overgang ontstaat tussen openbaar en privé. Het donkerkleurige gemetselde gebouw opent zich aan de kop, waardoor de bezoeker het gevoel krijgt meteen binnen te komen. Deze buitenhal krijgt direct daglicht via het dakterras op de tweede verdieping en door een opening in het dak. Hoewel het gebouw van buiten donker lijkt, ontstaat er dankzij deze manier van ontsluiten een lichte entree.

Achter de publiekshal ligt het domein van de politie. Dit gebied van het gebouw vangt veel zonlicht via het transparante dak boven het centrale trappenhuis. Het trappenhuis vormt zo het luchtige hart van het gebouw.

Het gebouw is opgetrokken uit een strakke zwarte baksteen met diep terug liggende donkere voegen. De begane grond van het gebouw is aan de parkzijde transparant. Het gebouw wordt op een minimalistische manier slechts onderbroken door insneden van smalle horizontale lichtstroken op de tweede en derde verdieping. Deze lichtstroken hebben een vervreemdend effect. Aan de buitenkant valt hierdoor nauwelijks af te lezen hoeveel verdiepingen het gebouw heeft.

Een fris en vernieuwd Varendonck College in Asten