Loading...

Restaurant Sukerieje

Bewaren

Aan de Overijsselse Vecht in Dalfsen staat de ‘Witte Villa’. Ooit het huis van de directeur van de cichoreifabriek, nu restaurant ‘Sukerieje’. Groenten vormen hier de basis van het menu en uiteraard zien we ook de cichorei terug op de kaart. De keukenbrigade kookt zonder gas.

De huidige eigenaars zijn gestart in een bestaand restaurant dat recent vernieuwd was en slechts een jaar open is geweest. Toch is het interieur van Sukerieje compleet vernieuwd, op basis van ons ontwerp.

De nieuwe indeling en routing in het restaurant waren hard nodig, omdat de logistiek in het pand simpelweg niet klopte. Zo liepen gasten die vanaf het terras naar het toilet wilden, dwars door het restaurant, rakelings langs de dinerende gasten.

Midden in de ruimte stond een naar verhouding veel te grote bar. Vanaf de verdieping kregen de gasten daardoor ook een ongewenst kijkje ‘achter de schermen’. Verder liep de route vanaf de uitgifte van de keuken richting de tafels direct langs de ingang. Hierdoor kwamen gasten bij ontvangst al in botsing met de bediening.

Routing en ruimte-indeling

In de nieuwe situatie hebben we de eerdergenoemde ingang dichtgemaakt. Op deze plek zit nu een lange bar. De ingang en het terras liggen aan de Vechtzijde. Binnen vallen de wenteltrap en de bar direct op. We hebben de indeling zo gemaakt, dat er voldoende zitplaatsen zijn in het restaurant, zonder dat het de gasten aan comfort ontbreekt. Met de trap naast de keuken, worden de dinerende gasten niet gestoord door langslopende medewerkers of gasten. Op de verdieping verdeelt de hoge bank de ruimte in twee intieme delen.

Kleuren en materialen

‘Als we naar het pand lopen zijn we licht onder de indruk, ook met het oog op het enorme terras (…) het interieur ademt een luxe uit die verwarmt. Kleurige muren, een solide wenteltrap naar de eerste verdieping in een goudkleur en alle tafels zijn ingedekt en hebben brandende kaarsjes.’
- Janske Mollen, De Stentor, 9 maart 2019 -

We wilden in Sukerieje een intieme sfeer creëren die elegant en stoer tegelijk is, met een knipoog naar de klassieke uitstraling van de horeca in het begin van de 20e eeuw. De auberginegekleurde wanden en plafonds, in combinatie met de eikenhouten vloer, geven het interieur een diepe, warme toon. Deze kleuren resoneren op hun beurt heel mooi in het elegante geelkoper van de lange messing bar op de begane grond en de bar op de verdieping.

Een stalen groengoude wenteltrap leidt de gasten naar boven. Bij het betreden van de verdieping krijgen ze via de gematteerde spiegels een spannend indirect zicht op het interieur. De klassieke stijl komt ook weer terug in de luxe velours banken en de marmeren tafelbladen met accenten van messing.

De Twee Snoeken ontwerpt de nieuwe huiskamer van Loon op Zand