Loading...

Rijkskantoor RVB

Bewaren

De uitdaging bij deze opgave was om verbinding te maken tussen het werkgebied met het restauratief gebied op de 1ste verdieping en de entree op de begane grond, met een goede akoestiek en binnenklimaat, een duidelijke identiteit in een verbeterde, beveiligde omgeving. Een aangename, uitnodigende plek waar iedereen graag verblijft.

Entreegebied

De bestaande hal is vrij donker. De luifel en de oude balie worden verwijderd, zodat een strakke, vlakke pui overblijft. Zo valt er meer daglicht binnen en krijgt de bezoeker een goed overzicht.

De balie plaatsen we centraal in de ruimte, waardoor de oriëntatie voor de bezoeker en het zicht op de twee entrees (en daarmee de veiligheid) geoptimaliseerd zijn.

Op deze wijze wordt een verbinding gemaakt door heldere zichtlijnen tussen de balie en de loketten, met daarachter de backoffice en de werkplekken van de Belastingdienst.

Vergaderplaza

We willen het vergadergebied niet alleen upgraden, maar ook laten aansluiten op het restauratief gebied. Hiervoor plaatsen we twee nieuwe vloervelden tussen de loopbruggen op de tweede verdieping. Het vergadercafé voegen we als derde verdieping toe. Met het lunchcafé en het werkcafé vormt deze samen het totale restauratief gebied: de vergaderplaza.

Het grote vergaderplaza is ingericht op ontmoeting, samenwerking en overleg, en speelt daarmee in op de belangrijke rol van ontmoeting binnen Het Nieuwe Werken. Voor afstemming en samenwerking ga je naar kantoor en de plaza is hiervoor bij uitstek de plek.

Het groene hart

Het uitgangspunt is om in het restauratieve gebied verschillende soorten plekken te voorzien voor enerzijds samenwerken en overleg en anderzijds aanlanden in alle rust. De nieuwe trap, die een prominent en architectonische element vormt, verbindt het restauratief gebied op alle drie verdiepingen met elkaar. Bij het stijg- en daalpunt van de trap ontstaat reuring, de rust is meer gesitueerd naar de voorgevel. De gestoffeerde lage banken en fauteuils faciliteren daar de rust en een langer verblijf.

De trap en de vaste planten vormen het nieuwe groene hart van het restauratief gebied. Ze zorgen voor verbinding tussen alle verdieping en heldere zichtlijnen in de totale ruimte.

Akoestiek

In het ontwerp biedt de hoge achterwand met houten latten van de begane grond met de plafonds van het werkcafé en de spreekkamers voldoende oppervlakte voor akoestische absorptie.

Doordat we het vloerdeel op de tweede verdieping vergroten creëren we meer oppervlakte om akoestisch materiaal aan te brengen (onder andere in het plafond). Hier komen ook de houten latten weer terug met akoestische absorptie. De hangende planten vanaf de tweede verdieping, over de balustrade naar de eerste verdieping en de begane grond, vormen een extra buffer voor het breken van het geluid. De vaste beplanting in het interieur zorgt naast het verbeteren van de akoestiek, ook voor een verbeterde klimaatregeling en sfeerbeleving.

Klimaat

Op het terras passen we passieve zonwering toe met begroeiing en zichtbare PV-cellen in de lamellen. De begroeiing houdt de warmte in de zomer tegen, beschermt tegen wind en smog, verzacht het lawaai van de omgeving en reguleert de luchtvochtigheid. De PV-cellen dragen bij in het terugdringen van het energieverbruik.

Materialen

Omdat hier sprake is van een Rijkskantoor waar ook in de toekomst verschillende Rijksdiensten gebruik van zullen maken, hebben wij gekozen voor een neutrale basissfeer. Daarbij krijgt het interieur van de ontvangsthal andere accenten en een andere kleurstelling dan het restauratief gebied. Het Rijkswapen krijgt een prominente plek in de ontvangsthal.

De kleuren, texturen en meubilair in het interieur ondersteunen de thema’s (de nieuwe wereld en rust en reuring). Op de begane grond passen we naturelle tinten toe met donkere, blauwgroene tonen. We voegen de groene tonen toe in combinatie met de vaste groenvoorziening.

De trap en de akoestische wanden zijn van licht eiken. De wanden en plafonds zijn opgebouwd uit eiken latten met akoestische voorzieningen. Dit geeft het nieuwe interieur een warme en uitnodigende uitstraling.

De kleuren en texturen van de stoffering hebben de gradatie: van donkere tonen en tactielere texturen in de ontvangsthal tot lichtere en fijnere texturen op de 2e verdieping.

Start verbouwing gemeentehuis Elst (Overbetuwe)