Loading...

’s-Hertogenbosch, Belevingskantoor Appèl

Bewaren

Cateraar Appèl wilde een kantoor met een centraal hart dat de sfeer heeft van een huiskamer. Een ontvangstgebied met een bourgondische uitstraling, dat haar opvatting over catering, horeca en hospitality weerspiegelt. Het geheel moet passie uitstralen, vernieuwend zijn en de trends in de markt laten zien. Het ontvangstgebied biedt de bezoeker een beleving die anders is dan anders. Het geeft klanten inspiratie voor hun eigen bedrijfsvoering en catering.

Dit bruisende hart met het demonstratie/kookeiland zou idealiter centraal in het gebouw liggen met een open, ruimtelijke verbinding naar de kantoorvloeren. Wij zien kans om een vernieuwend gebouwconcept neer te zetten door het hospitality-concept ook te verbinden met de werkvloeren. Dit doen we door een centrale vide te maken en de werkvloer van de eerste verdieping te benutten voor een open kantoorvloer gericht op samenwerken en overleg. De verdieping is ook geschikt om start-ups te huisvesten of te verhuren aan derden die een connectie hebben met het food belevingscentrum van de begane grond. Het Nieuwe Werken op de verdiepingen en het belevingscentrum op de begane grond zijn dus geen gescheiden werelden, maar zijn onderling verbonden met en rondom het ruimtelijk hart.

Gebouwconcept: geleidelijk verloop van functies

In de opbouw van het kantoor ligt het bruisend hart dus op de begane grond. Daaronder ligt de opslag. Boven het bruisend hart, waar de dynamiek bestaat uit ontvangen, interactie met klanten en samen koken, ligt op de eerste verdieping de zone voor samenwerking (met externen). Hier liggen ook de werkruimten van de start-ups. Boven de eerste verdieping liggen de verdiepingen waar meer rust heerst: naarmate je hoger komt, heerst er meer rust op de werkvloer. Met dit natuurlijke verloop van dynamiek op de begane grond naar rust middenin het gebouw, naar stilte bovenin het kantoor, wordt het gebouw geschikt gemaakt voor diverse vormen van activiteitgerelateerd werken en wordt rekening gehouden met de omstandigheden waarin die taken het beste kunnen worden verricht (daar waar je rustig moet kunnen werken, dient het ook rustig te zijn).

Dynamisch gebouw

Van binnen naar buiten redenerend ontstaat er zo als vanzelf een torentje met een centrale vide, die langs de snelweg ligt. De vraag is vervolgens hoe dit torentje in het landschap wordt vormgegeven? Aan de ene zijde van de locatie ligt de snelweg en aan de andere zijde de Rosmalense plas, met een prachtige hoge bomenrij als achtergronddecor op het zuidoosten. De zichtlocatie aan de snelweg kan worden benut om Appèl als bedrijf herkenbaar en opvallend neer te zetten. Kijkend naar de reguliere bebouwing langs de snelweg zie je veelal rechthoekige ‘dozen’, met een meer of minder mooie gevel. We hebben op basis van een grondige studie gekozen om een bouwvolume neer te zetten met een meer spraakmakende verschijningsvorm.

Inpassing op de locatie

Aan de zuidoostzijde grenst de kavel aan het natuurgebied van de Rosmalense plas. Tussen deze plas en de bouwlocatie bevindt zich een hele hoge bomenrij, die als een mooi achtergronddecor van het gebouw dient. Dit kunnen we goed benutten door de entree en de buitenterrassen op dit groengebied te oriënteren. Je zit dan afgekeerd van het lawaai van de snelweg heerlijk in het zonnetje. Wij hebben een referentiebeeld gevonden dat ons hierbij heeft geïnspireerd. Dit beeld laat de sfeer zien van het restaurant en het belevingscentrum, dat van binnen naar buiten doorloopt in een terras. Het buitenterras ligt beschut en georiënteerd op het groen. Dit horecaterras is daarmee een mooi visitekaartje voor Appèl. Dezelfde gedachte hebben wij bij een dakterras op de bovenste verdieping. Hier kun je beschut tegen de wind en afgekeerd van het lawaai van de snelweg zitten, over de bomenrij uitkijkend naar de Rosmalense plas.

In overleg met Houtman + Sander landschapsarchitecten, die het landschapsontwerp van de bestaande locatie hebben verzorgd, hebben we gekeken naar de aansluiting van het gebouw op het maaiveld. Het voorstel is om in het verlengde van de Rosmalense plas het bouwblok ook in een waterpartij te zetten. Vanaf de snelweg zie je het gebouw dan spiegelen in het water (dubbele dynamiek!).

Beleving in het groen

Bezoekers parkeren onder een groene pergola en lopen vanaf die plek, via een in het watervlak uitgesneden trappartij, naar de entree van het gebouw. De entree wordt gemarkeerd door een hoge open glaspartij en het buitenterras. Het belevingscentrum met de demonstratiekeuken en het restaurant ligt omringd door de waterplas. Een idee van de landschapsarchitect is om in deze waterplas drijvende tuinen te maken. Door zowel in het interieur verse kruiden te plaatsen als buiten in de waterpartij (bijvoorbeeld aardbeienplanten of cherrytomaatjes), versterken we de beleving tussen binnen en buiten en geven we vorm aan het vitale, gezonde karakter van de catering van Appèl. Dit versterkt niet alleen de beleving van de bezoeker, maar ook het duurzame imago van Appèl.

De relatie met het groen in en buiten het kantoor is meer dan alleen een weelderig decor. Het is bewezen dat de aanwezigheid van groen in en rondom de werkomgeving een positieve invloed heeft op het welbevinden van werknemers, bovenop de verbetering van de luchtkwaliteit en de akoestische demping door planten. Alleen al de waarneming  van beplanting oefent een positieve invloed op mensen uit. Bovendien past het bij de duurzame uitstraling van Appèl en de aard van het bedrijf. Catering heeft immers een nauwe relatie met de natuur, want daar komen de producten vandaan.

Hieronder ziet u hoe de stalen trap in de centrale vide wordt gehesen.