Loading...

's-Hertogenbosch, Hager

Bewaren

De Twee Snoeken heeft het nieuwe hoofdkantoor van Hager Nederland ontworpen. De uitvraag van Hager was om een eenvoudige bedrijfshal met een representatief deel te realiseren. Wij wilden echter de uitdaging aangaan om een eenduidig, representatief gebouw te ontwerpen. Daarvoor moest er heel goed worden gelet op de kosten. Door hier slim mee om te gaan, is het ons gelukt om binnen het budget tóch een elegant hoofdkantoor met een hoogwaardige uitstraling te creëren.

Uitgangspunt in ons ontwerp was een compact gebouw met een zo helder mogelijke structuur. We hebben het ontworpen in een driehoeksvorm, die is afgestemd op het driehoekige bouwperceel. Al bij de eerste ontwerpschetsen hebben we het gebouw functioneel geoptimaliseerd, met een compacte wokkeltrap als vluchtweg en een stramien dat is afgestemd op de meest optimale constructie. Ook is er gezorgd voor een eenduidige rondgaande structuur voor de hoofdinstallaties rondom een compacte kern met daarin ruimtes die geen daglicht behoeven. In combinatie met een slimme brandcompartimentering hebben we op deze manier financieel veel weten te besparen.

Hierdoor was het mogelijk om het gehele gebouw een representatieve uitstraling te geven in zowel het exterieur als het interieur. Zo is het nieuwe gebouw als een echte eenheid vormgegeven, met gebruik van hoogwaardige materialen en detaillering. Het volledige exterieur is uitgevoerd in een handvorm baksteen met een warme kleur. Door de verspringende voegdiepten heeft het metselwerk een mooie tactiliteit, waarbij er door de verschillen in schaduwval ogenschijnlijk kleurverschillen ontstaan. Ook bijzonder is dat dit metselwerk is uitgevoerd in een Noors kettingverband; elke laag bestaat uit een herhaling van twee strekken met één kop. De posities van de ramen, met slanke, brons geanodiseerde aluminium kozijnen zijn daar vervolgens speciaal op afgestemd. De hoeken met de diepe neggen moesten namelijk goed ingepast worden in dit verband. Hierbij moesten we ook rekening houden met een ander programmatisch uitgangspunt; om een flexibel gebouw te creëren, hebben we er namelijk voor gezorgd dat op elke 1,80 meter een binnenwand kan worden geplaatst. Zo zijn de ramen volgens een zeer specifieke ordening in de gevel geplaatst, waardoor het typische gevelpatroon is ontstaan.

Bij binnenkomst vloeit het publieke gebied op de begane grond via een trappenlandschap prachtig over op de eerste verdieping. Dit trappenlandschap vormt de centrale drager van dit gebied en zorgt voor de open verbinding tussen de begane grond en de 1e verdieping, die direct een ruimtelijk gevoel geeft. De grote, glazen pui aan de waterkant geeft het ontvangstgebied een open uitstraling en voorziet bezoekers en medewerkers van een prachtig uitzicht. Zittend op de tribunetrap kunnen zij hiervan genieten terwijl zij wat eten of drinken. Door de aanwezigheid van de 4 meter hoge opslag- en distributieruimte aan de achterzijde van het gebouw zou het hoogteverschil in het publieke gebied in eerste instantie ook erg groot worden. Om dit te voorkomen, hebben we de ontvangstfunctie op de begane grond al op 1 meter hoogte geplaatst. Zo hebben we de hoogte van de begane grond kunnen reduceren tot 3 meter, waardoor bezoeker geen enorm hoogteverschil hoeven overbruggen.

Bij het betreden van de tribunetrap lopen we richting de centrale vide, aangetrokken door het licht dat het gebouw instraalt dankzij het grote daklicht boven de vide. Deze driehoekige vide in de kern huisvest het trappenhuis, de lift, de backoffice van de keukens en sanitaire voorzieningen. We vinden hier een centraal koffiepunt, maar ook Hager’s experience centre; het hart van het gebouw. Dit experience centre bestaat onder andere uit een grote muur waaraan allerlei onderdelen zijn bevestigd die Hager representeren. In dit experience centre en de nabijgelegen keuken wordt ook de lunch voor bezoekers verzorgd, die bijvoorbeeld een lezing hebben bijgewoond in het lagergelegen auditorium. Aan de achterzijde van deze 1e verdieping liggen aan de gevels vergaderruimtes voor zowel intern als extern overleg. Bij de verschillende soorten overleg kunnen er passende spreekkamers worden gekozen, zoals een brainstormruimte of een kamer voor meer formele vergaderingen.

De werkplekken zijn gevestigd op verdieping 2 en 3 en zijn te betreden via de fraaie trappen in de vide. Deze werkomgeving is ontworpen op basis van het concept van hybride werken. Open werkplekken, samenwerkplekken, concentratiecocons, een daily start up punt en scrumruimtes bieden medewerkers de gelegenheid om een ideale plek te kiezen voor hun werkzaamheden. Deze omgeving is volledig gepositioneerd aan de gevel en wordt daardoor altijd voorzien van voldoende daglicht.

Ons team vond het belangrijk om door middel van materialisatie en kleurgebruik de gebruikers in het interieur terug te zien. Hager wilde graag een ‘warm’ en toegankelijk pand met een informele en gemoedelijke sfeer, zowel in het publieke als het werkgebied. De warme kleuren die wij in het interieur hebben toegepast zijn afgeleid van koper. Dit materiaal vormt voor Hager’s elektrotechnische producten de verbinder. De kopertinten zijn als leidraad genomen en daarmee nu ook de verbinder in het interieur. Zowel de binnen- als de buitenzijde van de driehoekige kern is uitgevoerd in houten latten met een donkere accentkleur, waardoor overal in het gebouw de ervaring van het hout aanwezig is. Aan de zijde van de gevel is er voornamelijk gebruikgemaakt van hout in een lichte tint.

Zo is er een functioneel gebouw ontstaan met een open uitstraling en een warme sfeer. Een hoofdkantoor dat de identiteit van Hager uitdraagt en bezoekers op een gastvrije manier ontvangt!

Welkom in de Negen Heren!