Loading...

’s-Hertogenbosch, Negen Heren

Bewaren

Met het vertrek van het EKWC in het centrum van ’s-Hertogenbosch ontstond er een unieke opdracht; het realiseren van negen grondgebonden woningen in de binnenstad, voorzien van tuintjes en parkeerplaatsen, begrensd door de Hinthamerstraat en de Zuid-Willemsvaart. Een bijzonder project! Je krijgt namelijk niet iedere dag de kans om een stukje Bossche binnenstad te ontwerpen.

Dit project in deze historische omgeving is gevormd door hedendaagse uitdagingen als regenwaterafvoer, biodiversiteit en duurzame energie. Bij het ontwerpen van dit nieuwbouwplan hebben we in samenwerking met MTD Landschapsarchitecten de locatie benut bij het vinden van oplossingen. Zo hebben we om piekregen te kunnen afvangen een gedempt deel van de Dieze, dat verborgen lag onder het terrein, weer geopend. De woningen zijn hier zorgvuldig omheen geplaatst en het ‘nieuwe’ stukje Dieze zorgt ervoor dat het regenwater op de locatie wordt gehouden en niet in het riool wordt geloosd. Het zakt vanzelf de grond in! Ook biodiversiteit speelt een rol in het plan. Planten die in vochtige omgevingen groeien, zoals varens, zien we door het openbreken van de Dieze weer terug in de binnenstad. Daarnaast zijn er in de gevels nestkasten voor vogels gebouwd. Zo ontstaat er flora in de Dieze en fauna, zoals vleermuizen en gierzwaluwen, in de gevels.

Het nieuwbouwplan en de stedenbouwkundige context van de oude binnenstad hebben een belangrijke wisselwerking. Er is voor gekozen om de historische voorgevels van de oude gebouwen aan de Zuid-Willemsvaart te behouden. Het overblijfsel van de panden is volledig opnieuw verrezen. Bij het ontwerpen van de nieuwe gevels aan deze zijde is er heel bewust gekozen voor een wat meer traditionele uitstraling met donkere stenen. De woningen aan het binnenterrein hebben juist een moderner karakter met een lichte steen en een wat informelere gevelcompositie. De detailleringen van de ramen, kozijnen en daken wijken daarnaast op een subtiele manier af van de bestaande gevels. Nu ook de historische steeg ‘Achter de Exters’ en de Dieze weer zijn geopend en samenkomen op het nieuwe centrale pleintje is dit gebied zorgvuldig geïntegreerd in het stedelijke weefsel van de Bossche binnenstad en is de rijke geschiedenis van deze locatie weer prachtig zichtbaar gemaakt.

Hoewel we een duurzame energievoorziening wilden realiseren, mogen er in de binnenstad van ’s-Hertogenbosch geen pv-panelen in het zicht liggen op de pannendaken. We hebben hier daarom gekozen voor zonnepanelen van Solinso. Deze panelen hebben dezelfde hoogtemaat als de vlakke pannen, waardoor deze niet alleen netjes in het dakvlak passen, maar ook nauwelijks te onderscheiden zijn van de naastgelegen dakpannen. Zo hebben we beide belangen kunnen combineren; de woningen beschikken over een duurzame energievoorziening en de kappenstructuur van de oude binnenstad wordt niet onderbroken!

Welkom in de Negen Heren!