Loading...

’s-Hertogenbosch, Woonzorgcomplex

Bewaren

Badeloch is een centrum waar partners, waarvan er één een zorgvraag heeft, dankzij extra voorzieningen samen kunnen blijven wonen. Het betekent een ontlasting voor de mantelzorger. Het centrum is rolstoelvriendelijk en levensloopbestendig en beschikt over een ontmoetingsruimte voor buurtbewoners. Er zijn 45 huurappartementen en drie kangoeroe woningen. Het thuiszorgteam BrabantZorg heeft er een kantoor.

Het project bestaat uit vier blokken die samen een complex vormen. Het complex omsluit een binnentuin/hof. Aan de zuidwest kant van het bouwblok is de massa opgetild om enerzijds het parkeren te kunnen faciliteren en anderzijds een verbinding te kunnen maken met de omgeving. Het laten doorlopen van een route en zichtlijn zorgt ervoor dat dit intensief bebouwde perceel niet als beklemmend wordt ervaren.

Om het complex een verdeling in vier blokken te laten zijn is er een horizontale gevelindeling gemaakt (een verticale verdeling zou de blokken opnieuw in kleinere eenheden verdelen). De blokken verschillen tevens in hoogte en verspringen in gevellijn. De hoogteverspringing wordt beëindigd met een ‘massief blok’ (dichte zijgevel). Deze dichte zijgevel op de bovenste verdieping accentueert de trapsgewijze stapeling van de vier blokken en zorgt ervoor dat het blok een beëindiging krijgt in de hoogte.

In het gevelvlak zorgen de balkons voor extra plasticiteit, doordat ze verspringend worden uitgevoerd. Dit geeft een levendige gevel met verschillende woonkwaliteiten, zo zijn er appartementen met een balkon over de gehele lengte én appartementen waarbij de gevel gedeeltelijk een balkon heeft waardoor de leefruimte direct aan de gevel grenst.

De vormgeving van de balkons komt voort uit de conceptuele keuze om de blokken een horizontale gevelindeling te geven. De horizontale banden in de zijgevels vormen de balustrades van de balkons. De balkons zijn als het ware krullende linten die om het gebouw zijn getrokken.