Loading...

Stadswinkel Nijmegen

Bewaren

De nieuwe Stadswinkel van Nijmegen is naast de Bibliotheek op het Mariënburgplein gevestigd in het voormalige kantoorpand van het UWV. De zichtbaarheid en toegankelijkheid van het pand vormden belangrijke aandachtspunten bij het ontwerp. De zichtbaarheid van de entree is vergroot door een transparant en licht interieur. Via een royale, open hal komen bezoekers de Stadswinkel binnen. Vervolgens dienen zij een hoogteverschil van 4,5 meter te overbruggen om de receptie van de Stadswinkel te bereiken. Bezoekers kunnen de trap, de roltrap of de lift nemen. Vervolgens komen zij uit bij een zelfservicebalie, van waaruit zij naar een van de balies in de publiekshal worden verwezen. Een gastvrouw is op de achtergrond aanwezig om bezoekers te helpen en hen wegwijs te maken.

 

 

De langgerekte publiekshal bestaat uit drie zones. In de aankomstzone bevinden zich stabalies en hier worden de kortdurende aanvragen (<5 minuten) afgehandeld. Daarachter, in het middengedeelte van de publiekshal, worden zaken in behandeling genomen die wat meer tijd vergen, en achterin de ruimte tenslotte worden de lange aanvragen afgehandeld in spreekkamers.

Naast een verschil in zonering is er ook onderscheid gemaakt tussen de typen balies. Aan de ene zijde van de publiekshal liggen rechthoekige publieksbalies, terwijl aan de overzijde ronde publieksbalies liggen, die meer zijn ingericht op open, informeel contact. De zones worden met elkaar verbonden door een lange, houten loper. Op deze centraal gelegen loper bevinden zich zitjes waar bezoekers hun beurt kunnen afwachten.

Op de verdieping ligt meteen links het samenwerkgebied, dat de schakel vormt tussen de publiekshal en het restaurant. Het samenwerkgebied heeft het karakter van een plaza, ingericht op ontmoeting en overleg, en dient tevens voor de ontvangst van bedrijven. Daardoor heeft het wat inrichting betreft een meer zakelijk karakter dan de publiekshal, waar het kleurgebruik is afgestemd op het oorspronkelijke kleurenpalet van architect Sjoerd Soeters, de oorspronkelijke architect van het kantoorgebouw.