Loading...

Uden, Politiebureau

Bewaren

Belangrijk bij het ontwerp voor het nieuwe politiebureau is de herkenbaarheid. Het gebouw moet direct herkenbaar zijn als politiebureau en de publieksentree moet direct zichtbaar zijn voor bezoekers. Om dit te kunnen waarborgen hebben wij de gevels opgebouwd uit baksteen, die een krachtig en robuust imago heeft. De entree is prominent aanwezig doordat deze als inham op de kop is gesitueerd. Het contrast tussen de gesloten bakstenen gevel en de open publieksentree maakt dat de entree goed vindbaar is. De politie signing is ook prominent aanwezig op de beide zijden van het gebouw. De eenvoud van de gebouwvorm werkt ook mee om een herkenbaar en krachtig signaal neer te zetten.

Het gebouw is niet alleen krachtig en herkenbaar, maar ook duurzaam. In zijn vorm is hier al rekening mee gehouden. De vierkante, compacte vorm heeft relatief weinig geveloppervlak waardoor de exploitatie laag gehouden kan worden. Daarnaast is er specifieke aandacht voor de oriëntatie volgens het principe van passief bouwen. De open ruimtes zijn gelegen op het zuiden, in verband met natuurlijke opwarming en daglichttoetreding. De meer gesloten/koude ruimtes liggen op het noorden om zo het warmteverlies te beperken. De oriëntatie van de werkplekken is gebaseerd op duurzaamheid, maar de werkplekken zijn eveneens georiënteerd op het privéterrein in plaats van de openbare weg om inkijk te voorkomen. Zo kan er in een privésetting gewerkt worden met optimaal gebruik van daglicht.

Het gevelconcept bestaat uit duidelijke metselwerkbanden die doorlopen in de terreinafscheiding. Dit geeft veel beslotenheid naar het achterterrein waardoor het publiek geen visueel contact heeft met een arrestant. De variatie in de metselwerkbanden geeft het gebouw een ambachtelijk karakter. De banden wisselen horizontaal, verticaal en verspringend metselwerk af. Hierdoor ontstaat er een prachtig spel in de gevel en voelt het gebouw toegankelijk aan. Daarnaast is baksteen een onderhoudsvrij materiaal wat positief is voor de exploitatiekosten. Op de werkgebieden wordt het metselwerk ingeruild voor open delen t.b.v. daglichttoetreding. Om in de zomermaanden opwarming te voorkomen passen we light shelves toe om wel de voordelen van daglicht te hebben maar geen opwarming. Deze light shelves lopen door vanuit het metselwerk om de rust in de gevel te bewaren.

In het nieuwe politiekantoor moeten medewerkers en bezoekers zich thuis voelen, veilig voelen, niet teveel prikkels krijgen en tot rust kunnen komen. De politie komt vaak uit een heftige situatie terug op het bureau en de bezoeker, die aangifte komt doen, heeft vaak een vervelende situatie meegemaakt. De beleving van de ruimte kan bijdrage aan een juiste sfeer bij binnenkomst.

Het werkconcept is gebaseerd op Het Nieuwe Werken en bestaat uit dynamische zones in de vorm van ankerpunten en werkplekken waar rust en concentratie heerst. De ankerpunten op de begane grond en de verdieping functioneren als ontmoetingsplekken en 'huiskamers' waar je een kopje koffie kunt drinken, samen kunt eten en kunt overleggen.

Start verbouwing gemeentehuis Elst (Overbetuwe)