Loading...

Woningbouw Lommerrijk Waalwijk

Bewaren

Lommerrijk is een ruim opgezette wijk in het woongebied Landgoed Driessen. Een mooie leefomgeving met ruime kavels en een diversiteit aan woningtypes waarbinnen wij het ontwerp van 47 woningen maakten.

We zochten naar een uitstraling die past bij het dorpse en kleinschalige karakter van het landgoed. We kozen daarom voor het ontwerpen van vijf wooneilanden met een grote diversiteit aan woningen met een speelse verkavelingsstructuur en organische vormen. De woningen zijn dus niet recht naast elkaar geplaatst, maar sluiten met een kleine verdraaiing aan op de slingerende wegen, met groene hagen als erfafscheiding. Geen lange stedelijke bebouwingswanden, maar korte rijtjes, afgewisseld met twee-onder-een-kappers en vrijstaande woningen met een variatie aan daken en gevelindelingen. De schuine kappen en het metselwerk in warme pasteltinten zorgen voor vriendelijkheid en herkenbaarheid en een dorps en landelijk beeld. We hebben daarbij echter niet ingezet op een uitgesproken historiserende architectuur. Er is gezocht naar eigentijdse, maar tegelijkertijd traditioneel herkenbare woningen waarin men zich direct thuis voelt.

We hebben gekozen voor een architectuur die prikkelt en uitdaagt. Zo zijn de woonblokken bewust niet symmetrisch vormgegeven. Deze hebben een dynamische gevelcompositie met soms hoekramen op de begane grond en op andere plekken juist op de verdieping. In combinatie met bijzondere details, zoals hemelwaterafvoeren, ranke doorvalstangetjes en geornamenteerd metselwerk krijgt iedere woning een eigen uniek karakter. Met deze aandacht voor het dorpse, kleinschalige karakter kozen we wel voor uniformiteit in kleur en materialisatie. Alle woningen zijn dus verschillend, maar behoren tot dezelfde familie.

De nieuwe woonwijk krijgt een uitgesproken groen karakter, aansluitend bij het groene karakter van Landgoed Driessen. De wijk heeft een bijzondere plek in het Landgoed Driessen. Het strekt zich als een groene woonomgeving uit tussen de aangren­zende intensieve bebouwingsstructuren. Er is ingezet op een landelijke, kleinschalige en dorpse opzet met een relatief beperkte bebouwingsoppervlakte en ruimte voor een optimale groenbeleving. Zo is Lommerrijk een metafoor voor een groen en schaduwrijk woonmilieu.

Vidar: werkomgeving 'met de blik naar buiten'