Loading...

Woonhuis Diepenbrocklaan ’s-Hertogenbosch

Bewaren

Bij het ontwerp van dit woonhuis in Rosmalen (gemeente ’s-Hertogenbosch) speelde het bestemmingsplan een doorslaggevende rol. Los van het hoofdgebouw mocht er alleen een bijgebouw op de kavel worden geplaatst. Het bestaande woonhuis was echter te klein en om die reden is tot sloop van het hoofdgebouw besloten. Vervolgens is een nieuw hoofdvolume ontworpen met aangrenzend een bijgebouw. Door de volumes naast elkaar op de kavel te plaatsen, en via een gang met elkaar te verbinden, kon de gehele breedte van de kavel worden benut. Bovendien konden woonhuis en bijgebouw hierdoor worden vormgegeven als één samenhangend geheel.

Op de onderste laag is in het midden van het woonhuis een tweede volume haaks op het onderste gelegd, waardoor een symmetrisch totaal is ontstaan, met een centraal gelegen hoogteaccent. Dit volume, dat vier slaapkamers en twee badkamers bevat, kraagt zowel aan de voorzijde, als aan de achterzijde van het woonhuis uit. Hierdoor is er aan de voorzijde van het huis een overdekte entree ontstaan en is aan de achterzijde een overhangend balkon gevormd. Dit balkon is speciaal op verzoek van de bewoners aangebracht vanwege de intentie om, na het ontwaken in de ochtend, vanaf deze plek het geheel van de tuin te beleven. Om die reden staat op deze plaats, iets verder naar binnen in de badkamer, tevens een vrijstaand bad. Hier is het alsof je buiten in bad ligt, met uitzicht op de tuin.

In het hoofdvolume kom je via de centrale entree in de hal, waar zich ook de trap naar de verdieping bevindt. Daarachter ligt de woonkamer met daarin een deels besloten studeerruimte. Aangrenzend aan deze ruimte liggen een keuken, bijkeuken, speelkamer, berging en garage. Aan de andere kant van het hoofdvolume loop je vanuit de woonkamer, via een gang, gelegen aan de patio, naar het bijgebouw. Hier bevindt zich aan de voorzijde het gastenverblijf, dat een zelfstandige toegang heeft. Daar tegenover, aan de achterzijde van het woonhuis, ligt het zwembad.

De buitenruimte, die hier wordt begrensd door het hoofdgebouw, de smalle gang en het bijgebouw, vormt een patio. Doordat de wanden langs de korte zijde en op de hoek van het zwembad open kunnen worden geschoven, kan het zwembad bij de buitenruimte van de patio en het achterterras worden betrokken. Op deze manier kan het zwembad ook als een buitenbad worden beleefd.

Op kelderniveau bevindt zich onder het gastenverblijf, aan de voorzijde van het woonhuis, een fitnessruimte met sauna. Deze ruimte wordt van daglicht voorzien via een groot raam dat in de zijwand van het zwembad is aangebracht. Via het daklicht in het dak van het zwembad valt er zonlicht in het zwembad, dat via het zijraam van het bad ook in de aangrenzende fitnessruimte schijnt. Dit geeft een bijzondere sfeer en lichtinval. In de avonduren wordt sfeer gecreëerd met gekleurde led-verlichting. Op kelderniveau, onder de woonkamer, bevinden zich verder nog een techniekruimte, een opslag en een wijnkelder.

Wat materialisering betreft heeft het woonhuis een bijzondere uitstraling gekregen door de toepassing van de bijna 53 cm lange, lichtgrijze baksteen. De horizontaliteit van het woonhuis wordt door het gebruik van deze steen benadrukt. Haaks hierop zijn bij de garage, en ook op andere plaatsen aan de buitenwand van het hoofdvolume, verticale eikenhouten latten toegepast. Hierdoor ontstaat een spel van hard versus zacht materiaal en contrasterende lijnen, dat het langgerekte gebouw voorziet van een geleding en het geheel spanning en afwisseling geeft.