Loading...

Woonhuis in centrum van Den Bosch

Bewaren

Middenin het centrum van Den Bosch met aan weerszijden prachtig uitzicht op de Dommel en de Dieze ligt dit karakteristieke woonhuis. Bij de aankoop had het huis een onlogische en gesloten indeling waardoor een deel van het huis niet of nauwelijks werd gebruikt. Wij hebben een ontwerp gemaakt waarbij de ruimte volledig wordt benut en de interactie tussen de verschillende vertrekken is versterkt.

In de oorspronkelijke indeling van het huis werd de begane grond gebruikt als garage en stallingsruimte waardoor deze nauwelijks in verbinding stond met de rest van het woonhuis. Op de eerste verdieping lagen de keuken en de woonkamer. Door de situering van het woongedeelte op de eerste verdieping was er geen goede aansluiting met de tuin en daarnaast was het door de lage plafonds niet comfortabel wonen.

Wij hebben een plan gemaakt waarbij alle verdiepingen van het woonhuis met elkaar worden verbonden. Het karakteristieke casco van het huis hebben we behouden maar van binnen is het volledig gemoderniseerd. Het hoogteverschil tussen de voorgevel aan de zijde van de Dieze en de achtergevel aan de zijde van de Dommel zorgt ervoor dat een ruimtelijke splitlevel woning is ontstaan waarin alle leefruimtes met elkaar verbonden zijn. Het nieuwe trappenhuis vormt hierin de centrale verbindende spil van het huis.

De keuken ligt nu direct aan de tuin en heeft extra hoogte gekregen doordat we de verdiepingsvloer hier weggehaald hebben. De vide die hierdoor is ontstaan, verbindt de verschillende vertrekken met de keuken. Zo kijk je nu vanaf de balustrade van de studieruimte de keuken in en vanuit de keuken kun je de muziekkamer bij de voorgevel zien. Er ontstaan op deze manier prachtige doorkijkjes door het hele huis.

De ruimtelijkheid van het woonhuis wordt verder versterkt door ons interieurplan. Elke vertrek heeft een eigen uitstraling die door het nieuwe moderne trappenhuis met elkaar worden verbonden. Natuurlijke en warme materialen zorgen voor een warme en huiselijke sfeer. De raampartijen en de nieuwe ruimtelijke indeling zorgen voor een prettige natuurlijke lichtinval en een fraai uitzicht op de omgeving van het woonhuis.

Het eindresultaat is een karakteristiek huis met een ruimtelijke en eigentijdse invulling. Een comfortabele woning waar de bewoners zich thuis voelen.

Würth