Loading...

Woonhuis omgeving 's-Hertogenbosch

Bewaren

In de omgeving van ’s-Hertogenbosch is een villa gebouwd naar ontwerp van architectenbureau De Twee Snoeken. De nieuwbouwwoning staat op een vrijstaand kavel, grenzend aan een uitgestrekt weiland en gelegen aan een laan die wordt omringd door mooie eikenbomen. De ambitie van de bewoners was om een energiepositief gebouw te realiseren; een huis dat méér energie opwekt dan dat het verbruikt.

De omgeving waarin de villa is gelegen had een belangrijke uitwerking op de vorm en oriëntatie van het gebouw. In de architectuur van de villa is er ingespeeld op de stedenbouwkundige context en tegelijkertijd vormt het een verrijking voor de omgeving waarin het is gelegen.

De woning valt op door een kruisvormige opzet, opgebouwd als een gotische kathedraal, waarin we een vergelijkbaar midden- en dwarsschip terugzien. Met de brede gevel laat de villa zich aan de straatkant op een prachtige manier zien aan inwoners en andere voorbijgangers. Bij het betreden van de entree, centraal in de gevel, vangen we dankzij het glas onder de kap al een glimp op van de hoogte van het interieur. Na binnenkomst door de voordeur worden we overweldigd door de zichtlijn naar buiten die onze blik recht door de woning heen naar het achterliggende landschap stuurt. Ook de warmte van het interieur, met de in het oog springende gelamineerde houten spanten, is al direct voelbaar.

Achter de entree vinden we de eetkamer in het hart van het gebouw, waar de twee nokken van de kappen samenkomen. Ook functioneel vormt deze ruimte het ‘kruispunt’ van het gebouw. Vanuit hier kunnen we in een rechte lijn de woonkamer inlopen. Doordat deze woonkamer iets lager ligt dan de eetkamer ervaren we al een prachtig weids uitzicht over het groene landschap. Niet alleen de eetkamer, maar ook alle andere ruimtes zijn georiënteerd op deze achtertuin. Door de aanleg van veranda’s is de woning op een prachtige manier gekoppeld aan de natuurrijke omgeving.

In de breedte van de villa vinden we de overige vertrekken. Deze zijvleugels staan in open verbinding met het centrale hart, maar kunnen door middel van schuifpuien worden afgesloten. Zo kunnen de bewoners zich onder andere in de muziekkamer en leefkeuken terugtrekken in een rustige omgeving. De slaapkamers, de studeerkamer, de logeerkamer en de opslagruimte liggen verspreid over de twee vleugels.

Bij het realiseren van dit energiepositieve gebouw hebben we ons sterk gericht op de installatietechniek. We hebben er heel bewust voor gekozen om middels zonnepanelen energie op te wekken met de brede dakvorm op het zuiden. Ook wordt er voor de energievoorziening gebruikgemaakt van een warmtepomp en uiteraard een goed isolatiepakket. Om opwarming door de zon te voorkomen, is het gebouw aan de zuidzijde voorzien van overstekken. Deze zijn een onlosmakelijk onderdeel van het architectonisch ontwerp. Zo vloeien duurzaamheid en architectuur in dit ontwerp op een natuurlijke manier samen.

Welkom in de Negen Heren!