Loading...

Zaltbommel, Woningbouw Waluwe

Bewaren

In de wijk de Waluwe in Zaltbommel hebben wij 35 woningen ontworpen in de zone die grenst aan de oostkant van de waterpartij. De nieuwe woningen vormen het sluitstuk aan de zuidzijde van deze nieuwe wijk. Aansluitend op het karakter van de rest van de wijk is ervoor gekozen om de woningen te laten refereren aan de jaren ’30. Echter, ook in de jaren ’30 waren er verschillende typen architectuur.

De meeste mensen kennen de kleinschalige dorpse jaren ’30 woning met kenmerkende kappen, bakgoten en details in metselwerk. Een zeer geliefde stijl die in drie van de vier rijen woningen in dit plan is toegepast. De woningen sluiten daarmee goed aan op hun directe omgeving en hebben een kleinschalige uitstraling. De verfijnde bakgoot, metselwerkdetaillering en betonbanden zorgen voor de nodige samenhang tussen de woningen in een rij en geven de woningen een hoogwaardige uitstraling. De luifels boven de entrees maken de gevels nog extra bijzonder. De woningen op de kop van de twee rijen worden geaccentueerd door een gedraaide kap en topgevel. De slank gedetailleerde erker geeft deze woningen, maar ook de openbare ruimte, nog extra kwaliteit.

Dat het ook anders kan, is te zien in het ontwerp voor de rij woningen die het zuidelijkst liggen. In de vormgeving is hier gekozen voor een stijl die refereert aan de Amsterdamse School. De robuuste, expressieve baksteenarchitectuur met een duidelijk woningoverstijgende compositie van het totale volume kenmerkt het ontwerp. Met twee hoekaccenten en een accent in het middendeel wordt de rij opgedeeld in meerdere volumes. In de gevels zijn plastische baksteenaccenten toegepast en een duidelijke beëindiging van het volume met rollagen en een doorgaande betonnen dakrand. De kroon op de derde bouwlaag van de tussenliggende woningen verbindt de accenten met elkaar. In de gevel bevinden zich daarnaast nog verschillende woningoverstijgende, vormgevende elementen, zoals bijvoorbeeld de luifels. Hiermee is deze rij meer dan een optelling van woningen, maar een totaalcompositie. De zijgevels van de hoekwoningen krijgen door het spel van baksteenvolumes een extra accent. Zo ontstaat een rij woningen met een geheel eigen, uitgesproken karakter dat een blikvanger wordt voor de wijk.